måndag 4 januari 2010

Hurt Locker


Teamen som desarmerar bomber i Irak består av tre personer: en som är experten på själva desarmeringen, och två som håller uppsikt under tiden. Den som desarmerar bomben är också teamledare. Scenerna är så tuffa och så spännande att jag blir lockad att anmäla mig som frivillig. Efter att ha lagt några svettiga minuter på att desarmera en kraftig bomb drar man i den röda utlösarsladden, ser att den är ihopknuten med en massa liknande sladdar, drar hårdare i de röda sladdarna, och finner sig stå i en cirkel av ett halvdussin lika grova bomber. Läskigt.

Teamledaren för Commando Bravo, Sgt William James (Jeremy Renner), har desarmerat 873 bomber, säger han. Hur känns det att ha undgått döden så många gånger? Ha räddat ännu fler liv? Sgt James är teamledare, men ingen lagspelare. Han ger sig sällan och tar stora risker för att lyckas. Även om det är han själv som tar de största riskerna, utsätter han sina teammedlemmar för situationer som de velat undvika. Det är svårt att veta hur stor del av självsäkerheten som är övermod.

Även mellan uppdragen är trycket högt. En dödande kula kan komma visslande när som helst. Filmen visar hur den konstanta spänningen påverkar männen. Både psykologin och de dagliga händelserna gör atmosfären tät. Utan att reducera de komplicerade förhållandena till vanlig action är en spännande film från början till slut.

Inga kommentarer: