söndag 22 februari 2009

Oscarsgalan 2009

I natt är det dags för Oscarsgalan. Pris efter pris skall delas ut till de mest värdiga filmerna. För en gångs skull har jag tagit mig för att försöka se så många som möjligt av de nominerade filmerna. Tyvärr har flera av de högst rankade inte ens haft premiär i Sverige än, men jag har gjort så gott jag kan, och har åsikter i de flesta stora kategorierna. För en live-uppdatering av vinnarna i alla kategorier, plus en parad av bilder på de vackraste klänningarna på galan, rekommenderar jag ett besök hos Glamourbibliotekaren i natt!

Bästa kvinnliga biroll
Amy Adams (Tvivel)
Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
Viola Davis (Tvivel)
Taraji P Henson (Benjamin Buttons otroliga liv)
Marisa Tomei (The Wrestler)

En av de allra bästa filmer jag sett på länge är Tvivel. Alla (vuxna) huvudskådespelare i filmen är nominerade till Oscars för sina insater, och det med rätta. Jag hoppas innerligt att Viola Davis (Tvivel) får priset.

Bästa manliga biroll
Josh Brolin (Milk)
Robert Downey Jr (Tropic Thunder)
Philip Seymour Hoffman (Tvivel)
Heath Ledger (The Dark Knight)
Michael Shannon (Revolutionary Road)

Till att börja med vill jag säga att jag är glad att även skådespelare i actionfilmer (The Dark Knight) och komedier (Tropic Thunder) kommer i fråga för att nomineras. Sedan har jag har tyvärr inte sett Milk, och kan inte bedöma Josh Brolins prestation. Även om jag uppskattade Michael Shannons del i Revolutionary Road, kan jag inte annat än kapitulera för Philip Seymour Hoffmans lysande, starka gestaltning i Tvivel.

Bästa kvinnliga skådespelare
Anne Hathaway (Rachel Getting Married)
Angelina Jolie (Changeling)
Melissa Leo (Frozen River)
Meryl Streep (Tvivel)
Kate Winslet (The Reader)

Här är jag besviken över att Kate Winslet inte är nominerad för sin viktiga, bärande roll i Revolutionary Road. Säkerligen gjorde hon ett bra jobb även i The Reader, men jag känner mig ännu mer säker på att Meryl Streep är en värdig vinnare för sin starka och nyanserade roll i Tvivel.

Bästa manliga skådespelare
Richard Jenkins (The Visitor)
Sean Penn (Milk)
Frank Langella (Frost/Nixon)
Mickey Rourke (The Wrestler)
Brad Pitt (Benjamin Buttons otroliga liv)

Åh, så dumt att inte ha sett vare sig The Visitor eller Milk. Men här kommer min önskning i alla fall: Fastän Frank Langella fyllde ut varje millimeter av Nixon, vill jag att priset går till Mickey Rourke för The Wrestler. Man kan säga att han inte så mycket spelar som att han visar det han redan har levt, men det är inte hela sanningen. Hoppet i förnedringen, den goda viljan mot det svaga köttet, den äkta nerven i det uppgjorda spelet: allt detta visar Rourke upp så sant att det bara inte syns att det är spelat. Bättre kan det inte bli.

Bästa film
Benjamin Buttons otroliga liv
Frost/Nixon
Milk
The Reader
Slumdog Millionaire

Bästa regissör
David Boyle (Slumdog Millionaire)
David Fincher (Benjamin Buttons otroliga liv)
Ron Howard (Frost/Nixon)
Gus Van Sant (Milk)
Stephen Daldry (The Reader)

Samma filmer är regisserade till Bästa film och Bästa regissör. Så himla retligt att inte ha sett de tre starka korten Slumdog Millionaire, Milk och The Reader! Alltså har jag bara de två sista att välja på just nu. Men vänligen notera min enorma brasklapp, alltså!

För bästa film lutar jag faktiskt litet mer åt Benjamin Buttons otroliga liv, som jag tycker är en tidlös (ja!) äventyrsberättelse med mer under ytan än man först tror.

Ron Howard gör ett gott jobb med Frost/Nixon: han lägger fram händelserna i ett stegrande tempo, håller spänningen uppe i varje viktig scen och lockar fram det bästa ur varje skådespelare. Så bra, så bra.

Bästa adapterade manus
Tvivel
Frost/Nixon
The Reader
Slumdog Millionaire

Jag tyckte om boken The Reader och hoppas verkligen att filmen utnyttjat sitt medium maximalt för att visa handlingen. Nu står jag och väger mellan de två jag har sett. Ena timmen tycker jag Tvivel skall vinna allt den kan, andra timmen att Frost/Nixon förtjänar guldgubben. Eftersom jag inte har hela bilden, tror jag att jag lämnar walkover här.

Bästa originalmanus
Frozen River
Happy-Go-Lucky
In Bruges
Milk
Wall•E

Pinsamt nog missade jag flera av de här filmerna på bio, fastän jag hade velat se dem. Men jag håller ändå tummarna för att Frozen River vinner. Mer än någon annan film jag sett i år känns det som att den använder filmmediet på ett unikt sätt för att snarast tvinga fram en historia som inte skulle kunnat berättas bättre på något annat sätt.

Bästa utländska film
Der Baader Meinhof Komplex (Tyskland)
Mellan väggarna (Frankrike)
Avsked (Japan)
Revanche (Österrike)
Waltz With Bashir (Israel)

Ack! En futtig kategori för hela resten av världen! OK. Jag blir absolut inte besviken om Waltz with Bashir vinner, men jag lämnar öppet för att några av de andra filmerna, särskilt Mellan väggarna, också är värdiga vinnare.

Uppdaterat: Jaha, inte ett enda rätt hade jag! Men jag är inte missnöjd för det. Många goda filmer och skådespelare var nominerade i år, vinnarna är mycket värda sina pris, och jag har fått se en massa bra filmer de senaste veckorna. Tack för det!

4 kommentarer:

Hermia Says sa...

Som vanligt har jag sett alldeles för lite av det nominerade för att ha koll på läget... Men som vanligt är det ändå spännande med Oscarsutdelning. Blir dessutom inrtessant att se om dina eller Glambibl önskningar slår in.

Glamourbibliotekaren sa...

Når det er så mange gode filmer nominerte, er det veldig vanskelig å holde med noen, synes jeg! Alle burde få.. nesten.. :)

Anonym sa...

nu vet vi hur det gick... Milk är en fanatastiskt bra film! rekommenderas!

Jenny B sa...

Milk verkar så bra! Jag tänker se den på lördag.