lördag 6 december 2008

Thailandstripp mitt i city

Kalla det kitsch, kalla det kärlek. Många thairestauranger dekorerar med blomstergirlander och bambu för att skapa en hemtrevlig och välkomnande atmosfär. En del lokaler lägger ännu mer energi på det, och bygger upp en miljö så att det känns som att ta ett kliv in i Thailand när man stiger över tröskeln. En källarlokal med många prång och intensiv utsmyckning kan lätt få den fuktighet och temperatur som påminner om en semesterkväll i ett varmt land.

Sabai Sabai på Kammakargatan och Koh Phangan på Skånegatan är två restauranger i Stockholm som har gått den vägen: kulörta lyktor, små porlande vattendammar, ett överflöd av sidenblommor, griffeltavlor med kvällens specialiteter och en labyrint av små rum med stora och små bord tätt sammantryckta. Det som saknas är doften av exotiska växter och en mild bris som får en att känna som att man sitter utomhus. Istället kan man råka hamna i stekoset från wokrätten vid bordet bredvid. Men det är bara att kapitulera för engagemanget, luta sig tillbaka och njuta.

Thaimat, med smakrik kryddning och krispiga grönsaker, kan smaka fräscht och nyttigt även om den är indränkt i kokosmjölk. I sämre fall kan den kännas sönderwokad och överfriterad och smaka mer av olja än av ingredienserna. Jag är inte helt nöjd med rätterna på Sabai Sabai av den orsaken, men den trevliga stämningen (trots litet småslarv av stressad serveringspersonal) gör ändå att en kväll där är en skön upplevelse.

På Koh Phangan är känslan av att vara i Thailand på en cool utomhusservering ännu starkare. Utvalet på menyn, och de härliga heta rätterna som ställs fram efter en intensiv väntan, känns mycket kompetent. För en utlandssemester på bara en kväll väljer jag gärna att gå till Koh Phangan.

Inga kommentarer: