tisdag 30 december 2008

The Well of Lost Plots av Jasper Fforde


Jasper Ffordes första roman, The Eyre Affair, var precis så rolig som jag trodde den skulle vara: ett detektiväventyr som utspelar sig delvis inuti boken Jane Eyre. I övrigt pågår handlingen i en fantastiskt litterärt universum, där våldsamma ungdomsgäng bildas efter vilken författare man håller på, och där Ffordes fantasifulla ordlekar ger precis alla detaljer en litterär anstrykning.
För att göra den parallella världen ännu mer spännande, kan levande människor ta sig in i litterära verk, och vice versa. Bokens (The Eyre Affair!) huvudperson Thursday Next, kommissarie i den litterära poliskåren, visar sig vara en naturbegåvning på att ta sig in i böcker utan hjälp av apparaten The Prose Portal, genom att bara läsa några rader.

Även uppföljaren, Lost in a Good Book, var rolig, men inte riktigt lika engagerande. Därför dröjde det ett par år innan jag plockade upp den tredje boken i serien om Thursday Next, The Well of Lost Plots. Den här gången lutade jag mig bara tillbaka och lät mig ryckas med i den litterära leken.

Bakgrundshistorien är en direkt fortsättning på de tidigare böckerna, och jag kom ihåg tillräckligt för att hänga med, trots att det gått några år. Till största delen har Thursday Next fullt upp med ett annat litterärt mysterium som måste lösas innan fler kända huvudpersoner tas av daga.

Den stora behållningen av boken är egentligen inte handlingen, utan alla fantasifulla detaljer. Vad sägs om Anger Management Counceling för alla figurer i Emily Brontës Svindlande Höjder? Att möta figurer ur världslitteraturen som beter sig som man förväntar sig - eller inte - är alltid kul. Miss Havisham från Dickens' Lysande utsikter är Thursday Nexts mentor, och Falstaff är samma rumlare som alltid.

Titeln The Well of Lost Plots är källarvåningarna till det 26-våningar höga biblioteket med alla skrivna böcker - en våning för varje bokstav i alfabetet. Hmm, 26 våningar? Var hamnar då Å-Ä-Ö, undrar jag? Jag ryser av glädje när Thursday tittar ut genom ett fönster i biblioteket, och bortom den täta djungeln ser det tyska bibliotekstornet... och ännu litet längre bort det italienska... För att inte tala om alla spännande ingredienser till oskrivna böcker som säljs, eller drar omkring på egen hand, på källarvåningarna.

Fforde talar om att skriva åtta böcker om hjältinnan Thursday Next. Hittills har han hunnit med Something Rotten och First Among Sequels, och under 2009 väntas boken One of our Thursdays is Missing komma ut. Därtill har han gjort utvikningar i domänen Nursery Crimes, vilket han lade ut ledtrådar till i The Well of Lost Plots och lät blomma ut helt i de två böckerna The Big Over Easy och The Fourth Bear. Fastän jag vanligtvis inte är intresserad av kriminalromaner, tänker jag läsa mer av både Thursday Next och Nursery Crimes-äventyren. Jasper Ffordes böcker är som smågodis för litteraturälskare!

5 kommentarer:

Hermia Says sa...

Vet jag hållit i den svenska versionen av första delen men kanske inte riktigt fattat vad det handlar om. Men det låter underbart skruvat! Bara det att ingå i den litterära poliskåren...

Jenny B sa...

Det är en drömvärld som det är lätt att känna sig hemma i! Ffordes uppfinningsrikedom matchar Joanne Rowlings. Som sagt, smågodis för litteraturälskare!

Glamourbibliotekaren sa...

Ah, slike metagreier er morsomme! Takk for tips!

Jenny B sa...

Ja, det är verkligen jättekul! Jag ser förresten att SVT2 ikväll börjar visa en romantisk komediserie, Lost in Austen, som låter som något i samma stil. Hoppas det är ett bra program!

Hermia Says sa...

Tyvärr missade jag början av Austen-serien men jag tänkte också på boken du skriver om när jag såg slutet. Det måste vara oerhört frustrerande lyckas hamna i en bok som inte stämmer med sig själv...