lördag 20 december 2008

Futurama

Minns ni år 1999? Man oroade sig för millenniebuggen, och gick samtidigt omkring med en känsla av att framtiden närmade sig: år 2000!

En kille som missade millennieskiftet var Philip J. Fry. Han jobbade som pizzabud i New York, och fick en körning till en I.C. Wiener på firman Applied Cryogenics. Han snubblar in i en behållare för nedfrysning och blir kvar där i tusen år, genom världskrig och invasioner av utomjordingar. På ruinerna av Old New York reser sig nu New New York, med flygande bilar, robotar och aliens i alla möjliga former och färger.

Det är mycket nytt och skrämmande till en början, men Fry känner sig snart som hemma. Han får reda på att en av hans släktingar är i livet: Dr. Hubert J. Farnsworth, en lagom galen vetenskapsman i hundrasextioårsåldern med en viss förkärlek för att kasta av sig sina kläder och exponera sin skrynkliga, krokiga kropp. Dr. Farnsworth har en budfirma, Planet Express, där Fry får jobb. Och att vara budpojke på 3000-talet är förstås mycket coolare (och farligare!) än att vara det på 1900-talet, när man får leverera spännande paket per rymdskepp till varelser med tentakler eller extra ögon och huggtänder på andra planeter.

Kapten på rymdskeppet är den enögda Turanga Leela, smart och tuff. Den oskyldiga romansen mellan henne och Fry, som alltid hejdas innan den kan ta fart, ger upphov till såväl komiska som hjärteknipande förvecklingar.

Frys bästa vän är en annan av kollegorna på Planet Express, roboten Bender. Alla robotar behöver alkohol för att fungera, men Bender är mer än normalt glad i sprit (och feta cigarrer), och därtill burdus och totalt utan moral. Han tvekar inte en sekund att stjäla från små barn, eller ställa till galaktiska konspirationer för att själv vinna på det. Men han är så intensivt egoistisk och rolig att jag faller pladask för hans charm. Bite my shiny metal ass!

En annan favorit på budfirman är husläkaren Dr. Zoidberg. Med dinglande tentakler över munnen och klor istället för händer skulle jag tveka till att låta honom undersöka mig, och därtill är hans idéer om människors fysiologi ofta mycket förvirrade. Fastän det är så mycket som misslyckas för honom hela tiden, kan han ibland lyfta sig från sin vanliga melankoli och kläcka ur sig tankar som är en snurrig blandning av höga och låga drömmar om livet.

De genomtänkta bifigurerna dyker ofta upp flera gånger i serien. Förste älskaren i robot-såpoperan All my circuits, den stilige roboten Calculon, har lika mycket bekymmer med att dölja sin verkliga ålder som dagens Hollywoodstjärnor av kött och blod. TV-kanalen Channel √2 News har anställt en utomjording med skräckinjagande utseende, Morbo, som nyhetsuppläsare. Han gör ingen hemlighet av att han hatar människor, och avslutar ofta nyheterna med att dundra fram kommentarer som "All humans are vermins in the eyes of Morbo!" varpå hans mänskliga bimbo till bisittare roat fnissar till.

Ett tekniskt framsteg i framtiden är att man kan bevara människors huvud levande i glasburkar. På så sätt har flera personligheter från vår tid överlevt och kan dyka upp i Futurama (ofta med kändisens egen röst till animationen): Conan O'Brien, Lucy Liu, Al Gore med flera. Richard Nixon försöker förstås återuppliva sin politiska karriär och bli återvald som president över hela jorden.

Seriens skapare Matt Groening och hans medhjälpare har verkligen utnyttjat sin fantasi till att skapa äventyr, med en färgrik variation i livsformer och moral och ett helt universum till sitt förfogande! Den intelligenta humorn och dråpligheterna är packade tätt i vartenda avsnitt av serien, och om man tittar noggrant ser man en massa extra skämt som flimrar förbi i bakgrunden i form av reklamskyltar, listor och invävda i hälsningar.

Serien producerades i fyra säsonger mellan 1999 och 2003, och fans över hela världen blev djupt besvikna när den lades ned. Men under över alla under! Tack vare Tv-kanalen Comedy Central återuppstod Futurama år 2008 i form av nyproducerade fullängdsfilmer. Redan släppta är Bender's Big Score, The Beast with a Billion Backs och Bender's Game, och i februari 2009 kommer Into the Wild Green Yonder. Nu tänker jag öppna en burk Slurm och se om Xmas Story, avsnittet om hur monopolföretaget MOM'S byggde en tomte-robot som verkligen kan avgöra
vem som varit god eller ond under året... och som dödar alla som varit elaka. Eller så ser jag om Everybody Loves Hypnotoad. Ja, det gör jag nog.

Inga kommentarer: