lördag 27 december 2008

Herr Jensen steigt aus av Jakob Hein


I en kort, snabbläst bok berättar Jakob Hein om Herr Jensen, som blir uppsagd från sitt jobb som brevbärare för att Posten skall kunna undvika fler uppsägningar. Motsägelsefulla omständigheter kantar Herr Jensens liv. I väntrummet på arbetsförmedlingen träffar Herr Jensen en man som tidigare varit källarmästare, men som förväntas en ny karriär efter en snabbkurs i logistik. Helt följdaktigt kastas Herr Jensen in på den menlösa kursen "Fit for Gastro".

Herr Jensen är nöjd med att bara leva sparsamt på sitt arbetslöshetsunderstöd och i övrigt inte behöva göra något alls hela dagen lång. Den gamla klichén "kasta ut TV:n genom fönstret", inklusive fyra videoapparater, hinns med. (Vem städar bort dem? Blir inte grannarna arga?) Från att ha varit tyst och inbunden, blir Herr Jensen en självgod besserwisser när han då och då träffar någon att tala med. Han börjar bete sig mer och mer irrationellt.

Är det en färd in i paranoia och sinnessjukdom Jakob Hein beskriver? Ja, det är det, men den är svår att ta på allvar när tonen är så putslustig hela tiden. Att huvudpersonen genomgående kallas Herr Jensen fastän han bara är i tjugoårsåldern är bara början. Nej, den här boken var inte mer än en bagatell.

Inga kommentarer: