söndag 29 maj 2022

The Rest of the Robots av Isaac Asimov

Efter I, Robot ger oss novellerna i The Rest of the Robots fler ledtrådar till hur Asimovs robotar används och bemöts av människor i den tidsålder av kolonisation av planetmånar och asteroider som kronologiskt sett vi också befinner oss i. Och egentligen ledtrådar till hur robotarna fungerar, fast också inte, för som en sentida läsare är det obegripligt hur några felskrivna rader i positronhjärnans program resulterar i en robot på bebisnivå. Men detta är ämnet och utmaningen för den skarpa robotpsykologen Dr. Susan Calvin, vilken också gett överskriften till de fyra sista novellerna. I sina inflikade förklaringar säger också Isaac Asimov att han blivit litet kär i henne, detta trots att han låter hennes kollegor gång på gång uttrycka hur okvinnlig hon är.

Just Dr. Calvin är den som mer och mer applicerar krav och begränsningar för robotarnas beteende som vi kan känna igen idag, när vi vet hur noggrant man måste programmera en dator eller robot och sedan inte kan förvänta sig något annat än just det den programmerats för. För nu möter vi, som i de tidigare novellerna, robotar som beter sig konstigt, och som vanligt står miljontals dollar och de inblandades rykten på spel när problemet skall lösas. En sentida läsare kan tycka att US Robots har en ostrukturerad utvecklingsprocess, särskilt när det gäller så dyrbara produkter och så högt värderade business case.

Men det är spännande situationer vi befinner oss i - den farliga miljön på Saturnus måne Titan, fientliga livsformer på Jupiter, och ett hyperrymdskepp som skall färdas till Sirius och tillbaka. Problem uppstår, lösningar verkar livsfarliga, och det ges sparsamt med ledtrådar inför det listiga avslöjandet mot slutet av historien. Formatet känns litet gammaldags och ibland frustrerande, men med så korta berättelser är det ändå roligt att ge sig hän.

Fotnot: Just min upplaga innehåller inte de två romanerna The Caves of Steel och The Naked Sun.

Fler böcker av Isaac Asimov:
The End of Eternity

Inga kommentarer: