onsdag 12 september 2012

Aida Chehrehgosha på Angelika Knäpper Gallery

Det här är erat fel/You're the ones to blame säger utställningens titel. Aida Chehrehgosha har iscensatt några av de morbida fantasier hon har haft sedan barndomen. I ett tyst, mörkt småhusområde har hon arrangerat scener av våldsamma mord. I en bild av ett kök finns inga människor alls, men blodfläckarna på spisen vittnar om att någon måste ha dödats här på ett fruktansvärt sätt. En bild visar ett offer, en kvinna med blod rinnande från halsen. En annan bild saknar helt blod, men i sammanhanget kan inte stämningen bli annat än kuslig. Den knubbiga bebisen som vänder sig mot mannen som kommer in genom dörren, är det det oskyldiga barnet vars sinne styrdes in på skrämmande mordfantasier av de hänsynslösa människorna i dess omgivning?


På en av bilderna står en (gärnings)man och håller i en blodig kniv. Han ser fundersam, kanske ångerfull. Men jag vill inte ge honom min sympati! Brotten som Chehrehgosha visar i sina bilder är så grova och hemska att jag inte ens vill försöka förstå vad som legat bakom dem. Utställningen trissar verkligen upp en atmosfär av anklagelse mot gärningsmännen.


Är det ett försök att utkräva rättvisa som vi ser i fotot Idag mig, imorgon dig/What goes around comes around? Mannen med kniven släpas genom natten av en människohop med brinnande facklor. Till saken hör att alla personer på alla bilder bär latexmasker som är avgjutningar av Chehrehgoshas eget ansikte. Redan därför ser de kusliga och overkliga ut. Men jag är i alla fall säker på att mannen som leds mot sitt öde är densamme som höll i kniven förut. Blir det bättre om han elimineras? Hotet verkar hänga kvar i varje rum ändå.

Länk till Angelika Knäpper Gallerys sida om konstnären

Inga kommentarer: