söndag 9 juli 2023

Väderfenomen av Anna Fock

Igor och hans vänner är intresserade av serietidningar, X-Men och rymdvarelser. Olga har hittat några underliga stenar som kanske är utomjordiska - de bränner henne när hon tar på dem. Nu skall vännerna samlas i skogen för att få se stenarna. Igor kommer dit först och hittar Olga död. Snart förklarar myndigheterna att Olga blivit mördad, och de har redan hittat mördaren. Men Igor såg det mystiska såret på hennes höft och tror inte på vad som sägs.

Det finns flera sätt som barn kan ta skada på i samhället Kysjtym på 1980-talet. Andrej som kommer för nära avspärrningarna i skogen förvisas från staden med hela sin familj. I kapitel från tidigare årtionden får vi läsa om hur Igors far Dima drabbas av sjukdomssyndrom han mer eller mindre väntat på. Historien sträcker sig så långt bak som till femtiotalet, när Igors mormor Anna tillsammans med en hel busslast andra kvinnor och män tvångsbeordras till en okänd plats för att städa upp avfall som får henne att tappa hår och naglar.

Kysjtym ligger strax utanför den hemliga staden Majak, där Sovjetunionen bedrev forskning på atomkraft och, förstås, atombombstillverkning. Att arbeta där var lönsamt men hälsovådligt, då säkerheten för de anställda inte prioriterades. Och att avlopp och partiklar på drift förgiftade omgivningen omkring och invånarna som inte visste något, det brydde sig myndigheterna ännu mindre om.

Anna Focks efterforskningar kring tiden och omständigheterna är gedigna, det märks, men ännu mer imponerande är hur hon bygger trovärdiga liv för människorna hon skriver om med psykologiskt djup, personliga intressen och livsbanor styrda av beräkning, slump, otur eller illvilja. En flaska sprit eller en ask konfekt är presenter till dem man besöker, halvt obligatoriska men välkomna. Att någon får nylonstrumpor från sin make kan göra stor skillnad. Men vare sig man har det knapert eller bättre beställt är det relationerna med de närmaste som är viktigast.

När Igor börjar universitetet och startar ett rebelliskt band är punk fortfarande suspekt i myndigheternas ögon och man håller ungdomarna under uppsikt. Men det känns i texten hur viktig musiken är för alla de upproriska banden och deras fans, en fläkt av hopp om öppenhet. Ännu viktigare för Igor är kärleken till Ljuba, den stora vackra kvinnan med rufsigt hår. Ömheten är påtaglig i deras fysiska närhet och det blir desto smärtsammare när de börjar glida ifrån varandra.

Med nedslag under nästan femtio år bland människor med olika sociala ställningar kring Majak är Anna Focks bok Väderfenomen ett gott tidsdokument men framför allt en mycket välskriven och engagerande historia.

Fler böcker av Anna Fock:

2 kommentarer:

Matilda sa...

Tack för intressant boktips!

Jenny B sa...

Hoppas du gillar boken! Anna Fock är en så bra författare att jag tänker läsa fler böcker av henne snarast.