måndag 17 juli 2023

Mrs. Davis

Vilken dramatisk bild, en nunna spränger fram över ett fält på en vit häst med doket fladdrande efter sig! Och så avstyr hon ett pågående brott till och med, rådigt och självsäkert. Ännu fler scener av ännu mer rådiga och kämpalystna nunnor får vi se i serien Mrs. Davis, faktiskt riktigt blodiga bilder av självuppoffring för Guds rike på jorden. Och så får vi ett konkret exempel till vad som ofta sägs, att en nunna är gift med Jesus.


Coola bilder radas upp, litet svårbegripligt först hur de hänger ihop men det är tillräckligt spännande för att locka till vidare tittande. Litet avskräckande är det att det är Damon Lindelof som står bakom TV-serien Mrs. Davis - vi har i tidigare serier sett honom stapla mysterier på varandra för att slippa ge förklaringar på dem eller knyta ihop säcken på slutet. Men låt oss slänga förbehållen åt sidan och njuta av de mustiga scenerna i Mrs. Davis.


Det finns ett intressant globalt hot i serien, nämligen Mrs. Davis själv, och "hon" är den världsomspännande AI som genom sin hjälp och en gamification av goda gärningar gjort livet bättre för alla människor på jorden. Men visst finns det grupper som försöker störta Mrs. Davis då de ser hur människans fria vilja har inskränkts, och vår hämnande nunna till huvudperson, syster Simone, har personligt motiv till att krossa Mrs. Davis.


Både de övernaturliga och de jordiska skeendena i Mrs. Davis är av ett fysiskt slag med en infallsrikedom som påminner om Doom Patrol. Det är som att handlingen gör kullerbyttor från ett färgrikt scenario till ett annat och bara då och då plockar upp en tråd från tidigare. Slutet är litet väl löst ihoptråcklat men trots det är Mrs. Davis en mycket underhållande och rolig serie.


*** Spoiler ***
För oss som uppskattar att återse några av skådespelarna från Silicon Valley i nya roller, kan det också vara roligt att se om avsnitt fem från säsong sex - efter att man sett klart Mrs. Davis.

Inga kommentarer: