onsdag 19 juli 2023

UFO 1665 - Luftslaget över Stralsund

Den åttonde april år 1665, klockan två på eftermiddagen, såg sex strömmingsfiskare något märkligt på himlen över Stralsund (som vid den tiden var svenskt). En stor fågelflock förvandlades till stridsskepp med spöklika besättningar vilka stred mot varandra. Vid skymningstid såg de sedan en platt, rund, tallriksliknande form ovanför St Nikolai Kyrka, och då flydde de för att nästa dag darra och känna smärtor i kroppen. En gedigen utställning på Kunstbibliothek i Berlin visar dåtida nedskrifter och bilder av händelsen, inte helt tillförlitliga, men man ser ändå vilket intryck de gjorde på samtiden, och hur minnet levde kvar i flera år innan det förbleknade. 







Dåtidens människor tolkade det då inte som ett UFO utan som järtecken om kommande olyckor.






Bilden av Guds vrede i form av fallande eldar är fascinerande.



Utställningen tar sig sedan för att ge vetenskapliga förklaringar till synerna - hur ett verkligt sjöslag bortom horisonten för strömmingsfiskarna speglades ovanför vattenytan som en hägring. Man visar också dokument av hur vetenskapligt sinnade människor vid den tiden förklarade denna och dylika händelser.





Och så får vi se samtida bilder av härar i strid tecknade hängande i luften, antingen som möjliga händelser, eller utportionerade för att synas tydligare, eller som något löjligt och osannolikt ur sagans värld. Kanske har någon av bilderna inspirerat åskådarna eller åtminstone dem som tecknade ned deras syner.




Men samtiden hade ändå en del begrepp om att det skulle kunna finnas andra världar, och även om det inte ledde strömmingsfiskarna till att tänka på UFO:n så får vi se några intressanta verk från 1600- och 1700-talet om andra världar och sätt för att resa till dem och bibringa dem kristendomens frälsning.











Inga kommentarer: