måndag 3 februari 2020

Räddningsavstånd av Samanta Schweblin

Även utan egna barn känner jag igen känslan hon talar om: hur långt bort från mig kan barnet vara utan att det är för långt för att skydda det? För Amanda i Samanta Schweblins bok känns räddningsavståndet till dottern Nina som en silvertråd som blir kortare när faran är större, och låter henne alltid känna var dottern är.

Nu är faran stor, på många plan, i flera steg, för flera mödrar och barn. Om vi tar oss till hur det började, vilket Amanda också försöker göra, långsamt och plågsamt, så berättar grannkvinnan Carla om hur det gick till när hennes son David fick ett gift i sig som var på väg att döda honom. Boten var att ta honom till kvinnan i det gröna huset för en magisk ritual, men vad gjorde det med David? Blev inte resultatet ännu värre? Nu är Carla rädd för sitt eget barn.

Men det är David som talar med Amanda, i ramberättelsen där Amanda vet att hon är döende och försöker samla ihop vad som händer och vad som hänt. Han styr hennes berättelse för att hon skall komma fram till det som är viktigt, men hans instruktioner om vad som är viktigt eller inte skapar ännu större förvirring. Och hela tiden finns den starka känslan av att något är fel, det är bråttom, något kommer att bli ännu värre, Nina kommer att fara illa; i Amandas sjukdomstillstånd och i historierna hon minns. Solen gassar, gift fördunklar sinnen, människor gör obegripliga och dumma saker för att de vill ducka för den grymma verkligheten.

Obehaget som boken förmedlar är så starkt att det ofta är svårt att läsa vidare. Men det är viktigt att fortsätta, för Davids och Ninas skull. Dryga hundra sidor är tillräckligt för att skapa den tryckande stämningen som inte går att undfly, och lämna några ledtrådar till vad det egentligen är som händer.

Fler böcker av Samanta Schweblin:

Inga kommentarer: