tisdag 14 juli 2020

Tainaron av Leena Krohn

Stadsträdgården i Tainaron är inte alls som trädgårdar i den del av världen vi är vana vid. Där på ängen växer vilda blommor som är stora som människor, med 'blomkorgar stora som människoansikten' och ännu större. Inget att undra på att en del flanörer kryper in i blommorna, och själva njuter av att vara lika goda pollinatörer som bin och blomflugor. Det är vad vår berättare upptäcker under promenaden tillsammans med vännen och guiden Bocken. Hon är nyinflyttad till Tainaron, benämns Ambassadören men har inte några plikter förutom att lära känna den underliga staden, vilket förvisso fyller dagarna väl.

Fler och fler underligheter smyger sig in i hennes berättelser om livet i Tainaron, och det är roligt och effektivt att det först får låta som att de bara är detaljer i en någorlunda vanlig stad, tills vi efter att ha läst alla tjugoåtta breven förstår att det inte är mycket i Tainaron som är likt det vi känner till. Men vår mänskliga guide kallar även sina grannar för människor, fastän de har antenner, skimrande kitinskal och vingar och facettögon. På upptäcktsfärderna genom staden får vi med henne se väldigt olika sätt att leva och bo. En underlig parad drar förbi utanför hennes balkong. Inte mycket blir förklarat, men det är lätt att nöja sig med att bara uppleva konstigheterna tillsammans med vår berättare, och mer och mer förstå och lockas av livet där.

Leena Krohns återhållna och litet byråkratiska språk blir en fördel när det är så udda företeelser som beskrivs. Staden och dess sedvänjor existerar självständigt, bjuder inte in men stöter inte heller bort, och låter en besökare välja själv hur djupt hon skall ge sig in i stadslivet. En sådan fascinerande stad Tainaron verkar vara! Tack till Leena Krohn som berättar för oss om den!

Fler böcker av Leena Krohn:
Umbra: En inblick i Paradoxarkivet

Inga kommentarer: