torsdag 9 juli 2020

The Light Brigade av Kameron Hurley

The Light Brigade är en känd term från ett viktigt och grymt anfall under Krimkriget 1854, och också inspirationen till Kameron Hurleys bok med samma namn, en inspiration som hon kanske har dragit för stora växlar på. Det handlar om militär SF, en genre jag annars är gillar av flera anledningar: den disciplin jag önskar att jag hade, fysisk styrka och styrkemätningar, och i flera fall ett tilltagande ifrågasättande av krigets anledningar. Men Kameron Hurleys bok är osammanhängande på så många plan att den tyvärr inte håller, trots en del intressanta ingredienser.

Vi börjar i ett scenario som för tankarna till Starship Troopers: en attack som slår ut hemstaden Sao Paolo får vår huvudperson Dietz (och många andra) att ta värvning för att få hämnas - och i slutändan också få medborgarskap. Fienden är (de mänskliga) kolonisatörerna på Mars, som plötsligt slutade samarbeta och utplånade en av jordens megastäder. Dock får vi inte mer information om några andra attacker från marsborna, endast att deras framstående teknologi terraformat planeten väl och att de nu börjat avgifta jordens nedsmutsade mark efter inbjudan från de stora företagskoncerner som nu styr jorden.

Vår huvudperson Dietz har tagit värvning hos Tene-Silvia Corporate Corps. En viktig del av stridstekniken är att militärerna beamas upp - blir till ljus - och strålas ned på platsen där de skall sättas in. De har injicerats med, bland annat, medel som skall förbereda deras kroppar på att hantera det, men Dietz' värden visar att hon inte är lämplig för den här metoden. Dock är omsättningen på soldater så hög att man till slut även skickar ut henne på ett uppdrag med ett team. Men när hon väl strålats på plats är allt fel. Uppdragsbeskrivningen stämmer inte med det hon hamnar i, platsen är någon helt annanstans, och hennes medstridande är inte desamma som hon skickades iväg med.
Detta sker gång på gång och snart förstår Dietz att förflyttningen när hon blir till ljusstråle inte bara är rumslig, utan även skickar henne till andra platser i tiden. Det är sina egna uppdrag hon hamnar i, men inte i kronologisk ordning. Kan hon använda det hon ser från framtiden för att rädda sina vänner, kanske till och med förändra hela kriget? För bit för bit inser hon att kriget aldrig är menat att ta slut, och kanske är fienden uppdiktad, som en anledning för de sex stora företagen att krossa varandra militärt.

Från Starship Troopers till The Forever War med en del Altered Carbon inkastat i mitten. Det kan låta orättvist att jag jämför med andra böcker, men det är svårt att låta bli när The Light Brigade inte står på egna ben. Det är desto mer förvånande då Kameron Hurley tidigare har skrivit så originella och gedigna böcker som God's War och Infidel. Dietz, hennes vänner och deras relationer är tunt gestaltade. Fienden, socialisterna/kommunisterna på Mars är lika övertydligt framställda som halmgubbar av såväl Tene-Silvia som författaren själv att det känns manipulativt. Fastän de många militära uppdragen är actionfyllda hade sekvenserna däremellan behövt struktureras om enligt "show, don't tell", och flera av dialogerna blir politiska infodumpar av pinsamt dåligt slag. När kronologin i handlingen är omkastad är det inte konstigt att såväl huvudpersonen som vi läsare är förvirrade, men under större delen av boken hanterar Dietz sin kunskap och nya händelser slarvigt, och när urladdningen närmar sig på slutet sticker varken scenerna eller Dietz nya insikter ut från allt som försiggått under de första 350 sidorna. The Light Brigade är en stor besvikelse från början till slut.

Fler böcker av Kameron Hurley:
God's War
Infidel

Inga kommentarer: