söndag 5 juli 2020

Upload

Om du har pengar, kan du få det bättre här i livet - och även i döden. I framtiden kan du ladda upp din personlighet och dina minnen till en, faktiskt, felfri kopia av dig själv som kan få promenera runt och "leva" lugnt på något som liknar ett lyxigt pensionärsboende. Det vill säga, ju mer du kan betala, desto trevligare ställe har du råd att hamna på. Vår huvudperson Nathan befinner sig på Lakeview som är en spatiös herrgård med generös frukostbuffé. Men även där skiljer sig gästernas sviter, kläder och aktiviteter åt beroende på hur mycket man har betalt för deras vistelse. Och Nathans uppladdning till Lakeview skedde på flickvännen Ingrids bekostnad, så det är hon som bestämmer vad Nathan får för kläder, som en levande klippdocka.


Upload är en lättsam komediserie med ett mysterium i botten, men i förbifarten ställer den en hel del frågor man kan fundera över. Känns det tryggt att vara uppladdad, när ens existens är beroende av att någon annan betalar? Är det värt det att vara uppladdad i lågbudgetvarianten som sitter i ett omöblerat rum, särskilt när du själv inte kan arbeta i uppladdningsvärlden och skaffa mer pengar för att förändra din situation? Är du riktigt död om du faktiskt syns på en skärm och kan interagera med de levande nästan exakt som förut? Hur coolt det än är att faktiskt vara med på sin egen begravning så är det något som skaver.


En annan aspekt får vi genom den sympatiske Dave, vars dotter Nora jobbar på företaget Horizen som driver Lakeview. Nora vill gärna att hennes sjuke far skall anmäla sig för uppladdning eftersom det kan vara aktuellt snart. Men Dave tvekar. Han längtar ju istället efter att få komma till himlen och få se sin älskade fru igen.

 

På Lakeview finns en hårt arbetande AI-betjänt i många upplagor. Utanför, i vår värld, finns många människor som arbetar för att hålla igång Lakeview. Noras arbete på Horizen är att vara "ängel", en som svarar och hjälper till när kunderna, de uppladdade, ropar på dem. Nora är en av änglarna som arbetar för Nathan. Vacker ung kvinna och stilig ung man - när känslor börjar spira är det självklart helt emot Horizens regler. Allt blir förstås svårare av att Nathans tillvaro är beroende av den ännu levande flickvännens välvilja, och ännu mer komplicerat när Nathan, Nora och några andra börjar upptäcka oegentligheter med hur Nathan dog och att någon har stulit och raderat bitar av hans minne.


Även om processen med att ladda ned och upp kompletta personligheter svårligen kommer att låta sig göras på länge så visar serien Upload en intressant och trovärdig bild av livet år 2033. Självkörande bilar, skönhetsoperationer och livsförlängande idéer som uppladdning för dem som har pengar kontrasteras mot lågavlönade jobb, extra hetsigt Tinder-svajpande och nu också med betyg på dejten. Upload är underhållande och rolig, men inte bara rolig, och det är bra att det kommer att komma en säsong till.


Inga kommentarer: