fredag 19 juli 2019

Luna: New Moon av Ian McDonald

På månen finns inga lagar, bara kontrakt. Och knivskarpa jurister, och tillika skarpa knivar, för man använder inte gärna skjutvapen som riskerar att skapa tryckfall i de noggrant konstruerade miljöerna. Räknare i nedre synfältet håller reda på de fyra enheter du behöver för att överleva; vad du gör av med och vad det kostar att köpa och sälja syre, vatten, kol och data. Tidigt i boken följer vi Marina Calzaghe, nyanländ från jorden, och får en besk insikt i hur det känns att leva nära gränsen till att alla tillgångar tar slut.

Under de decennier som har gått sedan kolonisationen av månen påbörjats har fem starka familjer, fem Drakar, tagit kontroll över olika delar av systemen som upprätthåller månens kolonier och export. Konkurrensen mellan dem är ändå stenhård, alltid på gränsen att slå över i krig, och det finns gamla historier av sabotage och mord som gör att speciellt Corta och Mackenzie inte vill lita på varandra. Likt gamla tiders dynastier har man försökt mäkla fred genom att gifta samman medlemmar ur familjerna, men de äktenskapen har snarare skapat djupare misstro mellan de inblandade. Inte för att kärleken skulle driva dem åt något annat håll, utan för att de lufttäta kontrakten inte räcker för att föra samman människor som hatar varandra.

Handlingen fokuserar på familjen Corta, den senaste uppstigande Draken. En del av kapitlen utgörs av den åldrade matriarken Adriana Cortas arbete för att bygga upp sin industri och sitt hus, vilket börjar som rena infodumps men efter hand blir mer intressant. En annan av huvudpersonerna är den unge Lucasinho Corta, en irriterande bortskämd slyngel som ber om ursäkt genom att baka kakor på det han hittar hemma hos dem han sover över hos. (Hur kan folk ha socker och smör liggande löst på en knapp värld som månen? I alla fall är det litet roligt när han bakar en svensk prinsesstårta, som dock tyvärr verkar sakna marsipantäcke men i alla fall är grön.)

Att leva i månens svagare gravitation förändrar din ben- och muskelmassa. Har du just kommit från jorden är du fysiskt stark, men efter en viss tid kommer dagen, sista chansen, då du måste välja om du skall återvända eller stanna för alltid på månen. De som är födda på månen har aldrig haft de valet. I flera poetiska scener får vi se jorden hänga över månytan och känna med betraktarna; vardaglighet, avsmak, eller en längtan efter något som de aldrig kommer att få uppleva. Lika nära inpå huden påminns vi också regelbundet om att utan dräkter och andra skydd är månens yta dödlig för människorna, på så många olika sätt.

Luna: New Moon är första delen av tre i en serie om ett nybyggarliv på en extra ogästvänlig plats. Boken har en bra balans i kontrasterna mellan de förmögnas lyxliv och det karga livet strax intill, och de intrikata kontrakten som i sig utgör lagar mot de risktaganden och fräcka kupper som kan förändra allt.

Fler böcker av Ian McDonald:
River of Gods
Brasyl
Cyberabad Days 
The Dervish House
Luna: Wolf Moon
Luna: Moon Rising 
Time Was 

Inga kommentarer: