lördag 13 juli 2019

Time Was av Ian McDonald

Har man ett antikvariat, och köper och säljer gamla böcker, är man van vid att hitta intressanta saker mellan boksidorna. En del är värdefulla i sig, annat har (haft) störst värde för dem det berör. Det som ligger mellan bladen i diktsamlingen i Time Was drar uppmärksamheten till sig. Det är ett brev från en Tom till en Ben, poetiskt i sin korta antydan om kärlek och ödesmättad i föraningarna om krig. Vår berättare är van vid att, med hjälp av kloka vänner och smarta sökningar, hitta proveniens och mer information om de verkliga människor som dyker upp som bokägare från forna tider. Några som kan vara Tom och Ben identifieras som soldater på den engelska kusten under andra världskriget - men också på helt andra platser, under tidsperioder då de inte borde kunna dyka upp.

Inflikat mellan kapitlen kommer sidor ur Toms dagbok från 1940-talets början, beskrivningar av hur livet hemma på Shingle Street förändrats av arbetet med en hemlig forskningsgrupp inom armén - och av att möta Ben. Det försiktiga närmandet under förälskelsens början måste hållas ännu mer hemlig för att homosexualitet är föraktat och förbjudet, och varje åtbörd av kärlek blir desto mer dyrbar. Cykelturerna och det karga kustlandskapet blir bakgrund till inte bara en utan två stora hemligheter.

Tillbaka i vår tid är mysteriet med männens uppdykande under historiska slag handlingens fokus, men inte som ett vilt äventyr utan inbäddat i vår huvudpersons, Emmetts, långsamt framskyfflade liv, litet mer prosaiskt men inte desto mindre inlevelsefullt beskrivet. En rolig sidonot är att alla som talar om Time Was, alltså boken i boken med samma namn, eller om dikterna som Tom skriver, tycker att poesin är medelmåttig eller tråkig.

Boken genomsyras av mysteriet med de möjliga tidsresenärerna och deras kärlek. Det känns extra sorgligt att deras fina kärlek kanske hindras inte bara av dåtidens förbud utan också av tid och rum! Men vemodet är vackert förpackat i en bok som är lagom kort för att göra djupt intryck.

Fler böcker av Ian McDonald:
River of Gods
Brasyl
Cyberabad Days 
The Dervish House
Luna: New Moon
Luna: Wolf Moon 
Luna: Moon Rising

Inga kommentarer: