måndag 1 juli 2019

Brasyl av Ian McDonald

I Brasiliens rika landskap (städer likväl som djungel) finns många sätt att leva och lyckas; det gäller i vår tid, i alla andra tider och kanske även i alla andra världar. Ian McDonald använder idén om parallella universa annorlunda i boken Brasyl än i hans tidigare bok River of Gods, men han låter oss vänta ett hundratal sidor på de mer överraskande aspekterna. Först lägger han grunden för sin historia genom att utförligt presentera våra tre huvudpersoner och deras liv i tre olika tidsperioder: Marcelina Hoffman i 2006, Edson/Efrim/Sextinho i 2032/33 och pater Luis Quinn i 1732/33. Varje kapitel innehåller ett tiotal sidor om dem i tur och ordning, och varje kapitel är tillägnat en madonna i taget, med fantasieggande epitet som Our Lady of Production Values, Our Lady of the Telenovelas och Our Lady of All Worlds.

Det dröjer som sagt innan de mer fantastiska elementen dyker upp i berättelserna vilket kan kännas frustrerande, speciellt i kapitlen om Edson och hans värld av stulna eller piratkopierade statussymboler, topless-volleybollag (kvinnliga, förstås) och blodtörstiga gangstergäng, även om det är i hans tid vi först stöter på en kvantdator och de otäcka knivarna som kallas Q-blade. Ett Q-blade gör precisa snitt genom precis vad som helst, och lossat från sitt skaft kommer det att falla genom allt ända ned till jordens mitt.

TV-producenten Marcelinas nya uppslag för sensationslystna serier är så skamlösa att det är underhållande, men snart ökar spänningen av ett nytt element; en dubbelgångare till Marcelina som tycks vara ute efter att förgöra henne både karriärmässigt och snart också fysiskt. Avsnitten om den fint tecknade jesuitpatern Quinn är intressanta i sig själva, men ännu mer så när vi med honom hör ryktas om änglar som har stridit i luften ovanför träden.

Bit för bit visar det sig att hela historien är en levande illustration till hur kvantdatorer fungerar. Det är fascinerande att börja ana att svaren på frågorna inte bara kommer från en tekniskt utvecklad framtid utan på olika vägar genom vad pater Quinn och hans resesällskap Falcon upptäcker under sin resa uppför Amazonas.

Bokens språk är tungrott ibland, och även om det finns en ordlista på de sista sidorna hackar läsningen av att behöva använda den likväl som att försöka klara sig utan den. Under den sista tredjedelen av boken har min läsning fått fart så att jag inte behöver snubbla på termerna när allt börjar vävas samman för att spinnas upp till större vävar. En del logiska och kvantfysiska antaganden förklaras övertydligt, andra inte alls, men trots att jag tycker mig se några luckor i handlingen är boken övervägande spännande och tankeväckande.

Fler böcker av Ian McDonald:
River of Gods
Cyberabad Days
The Dervish House
Luna: New Moon
Luna: Wolf Moon 
Luna: Moon Rising
Time Was

Inga kommentarer: