söndag 7 juli 2019

Cyberabad Days av Ian McDonald

I åtta noveller återvänder Ian McDonald till världen han beskrev i River of Gods: Indien, cirka år 2047. Fast det heter inte längre Indien utan är uppdelat i mindre riken, och av dem ligger som vi vet Awadh och Bharat i pyrande fejd om livsnerven, floden Ganges. Om det ena landet bygger sin damm blir det andra landet utan vatten.

Flera av historierna handlar om sökandet efter kärlek eller åtminstone äktenskap, där de historiska förhållandena förändrats av det stora överskottet på män, de nya genmanipulerade Brahminerna som fötts, och de möjligheter som skapas av de alltmer avancerade AI (aeai) som tar över alltfler roller i samhället. Jag blir inte helt övertygad av McDonalds idéer om hur partnerletandet varieras, och ogillar att läsa de delarna i boken. Dock blir det intressant i en av novellerna, The Djinn's Wife, där vi får en chans att tänka oss in i hur en aeai skulle handla i kärlek.

Sista berättelsen, Vishnu at the Cat Circus, knyter samman flera av trådarna från River of Gods, och det är spännande. Men allra mest givande är Kyle Meets the River, en välskriven och fin historia om en pojke på den amerikanska basen och hans indiske vän Salim. Genom Salim får Kyle provflyga genom den artificiella värld, Alterra, som vi läst om tidigare. Men minst lika kittlande är Kyles upplevelse när han ger sig ut i staden och till slut ned till floden, och ser och känner allt som pågår omkring honom; liv och död och allt däremellan.

Fler böcker av Ian McDonald:
River of Gods
Brasyl
The Dervish House
Luna: New Moon
Luna: Wolf Moon
Luna: Moon Rising 
Time Was

Inga kommentarer: