torsdag 28 juni 2018

The Fox & The Seven Deadly Sins med Kamraterna på Årsta Teater

Jag älskar Kamraterna i teatern vid Årsta Torg av så många anledningar: för att de spelar i juni när andra kulturhus tar semester, för att de hittar sällan spelade och litet udda verk, och för att de sätter upp operor av kärlek till musiken. I år får vi två korta, spännande och snyggt koreograferade operor på raken!


Igor Stravinskijs The Fox (1916, också känd under namnet Renard) berättar en modern fabel om en listig rävs försök att sätta tänderna i gårdens tupp. Fyra unga män intar scenen, klädda i cykelhjälmar smart dekorerade med signifikanta djurdetaljer, och svarta kostymer som nästan spricker av deras individuella energi och virilitet. Tuppen sprätter, tjuren är tung och stark, katten kråmar sig och räven smyger sig närmare och närmare. Publiken sitter på båda sidorna om den långsmala scenen, så nära att vi kan se sångarnas ansiktsuttryck och känna dem svepa förbi nära. William Davis Lind, Michael Schmidberger, Linus Flogell och Wiktor Sundqvist sjunger och spelar väl och i god samklang med varandra, i Stravinskijs musik som växlar mellan att vara krävande och lockande.


Efter pausen, då vi fått vi en inblick i krånglet med rättigheter som föregått uppsättningarna, vidtar The Seven Deadly Sins, skriven av Kurt Weill och Bertolt Brecht år 1933 under en vecka som skapade agg mellan dem båda. Men så ljuvligt det är att höra harmonierna när Karolina Blixt börjar sjunga berättelsen om Anna, varav hon är den ena manifestationen och Sara Ribbenstedt den andra; fysisk, akrobatisk och musikalisk ut i fingerspetsarna. De två kvinnorna och de fyra männen från tidigare gestaltar skickligt Annas väg mot framgången, där de vassa armbågarna tar henne framåt men hon stöts sönder av de sju dödssynderna både inifrån och utifrån.


Det är en fantastisk upplevelse att få gå till fina Årsta Teater en sommarkväll och se och höra de här originella operorna. Alla medverkande är kunniga, inlevelsefulla och väl samspelta. Kamraternas operauppsättningar bör inte missas!

Länk till Kamraternas hemsida


Inga kommentarer: