lördag 30 juni 2018

Jurassic World: Fallen Kingdom

Vilken bra idé att återuppliva de utdöda dinosaurierna och samla dem i en park! Det är väl inget som kan gå fel med det, eller? Jo, det var en hel del som kunde gå fel, och det såg vi redan i den första Jurassic Park-filmen, när jätteödlorna bröt sig igenom säkerhetssystemen och opålitliga människor stal forskningsresultat för egoistiska ändamål.


 Men har man väl öppnat Pandoras ask är det svårt att stänga den, och människans dumhet och girighet ökar hela tiden, samtidigt som dinosauriernas ökar både sin intelligens och sina lockelser för människor. Ja, jag är väl också en cyniker då, men med bara minsta aning om hur hänsynslösa krigshetsare kommer att kunna använda sig av de enorma monstren är det svårt att ha förståelse för människorna i den andra änden av spektrat, de som vill bevara dinosaurierna och närma sig dem som potentiella husdjur med vassa tänder.


Motvilligt tussas huvudpersonerna från förra Jurassic World-filmen samman igen; förra parkchefen Claire Dearing och Owen Grady som lyckats skapa personliga band med velociraptorn Blue. Mycket snart har alla våra hjältar hamnat i knipa - mitt emellan hungriga dinosaurier och flytande lava! Men man kan springa ifrån allt det också, även om man blev skjuten med bedövningsmedel för en kvart sedan. Den tredje faran är kallhamrade gangsters som samlar dinosaurier för vidare befordran till värre gangsters, men vårt gäng lyckas gömma sig bland de bedövade jätteödlorna, med en hel del skräckblandat humoristiska scener till följd.


Där finns stora luckor i handlingen, speciellt vad gäller vetenskap - en paleoveterinär som aldrig träffat en dinosaurie? en mördardinosaurie som i efterhand kan ta över sin biologiska mors prägling? Men gillar man action i stort format går det att låta sig förföras av de intensiva fight-scenerna, och man kan lätt leva sig in i skräcken för monstret som gömmer sig i skuggorna, även om de sistnämnda scenerna kunde varit fler och längre.


Men som vi såg redan i filmens början går det inte att hålla odjuret fånget när vi väl har väckt det. Dinosaurierna levde på vår jord i 65 miljoner år före människan. Kommer människans dumhet och girighet att låta dem trampa ned mänskligheten och ta över igen? Det får vi kanske se i nästa film som kommer om ett år. Ladda bedövningspilarna till max.

(ej officiell filmbild)

Inga kommentarer: