söndag 3 juni 2018

Flight Behavior av Barbara Kingsolver

Det ser ut som ett mirakel, den enorma fjärilsflocken som landat utanför småstaden Feathertown i Appalacherna. Monarkfjärilarna sitter i täta klungor som täcker träden, och när en klunga flyger upp ser de orangea vingarna ibland ut som eldsflammor. Detta har aldrig hänt förut i Feathertown. Många av invånarna i Feathertown lockas av skönheten, ganska många ser fjärilarna som sända av Gud. Ytterligare andra ser en olägenhet, närmare bestämt gör Bear Turnbow det, han som äger marken där fjärilarna landat, och som behöver fälla träden för att betala av på huslånet.

Det är kring Bear Turnbows svärdotter Dellarobia som berättelsen kretsar. Det är hennes mark också, hennes och maken Cubs, fast som vanligt är det svärföräldrarna som tar kommandot i vad som behöver hända. Ålder, erfarenhet och ren tjurighet har skapat en maktdynamik där Cub och ännu mer Dellarobia alltid kommer i sista hand. Men fjärilarnas ankomst gör att alla relationer och åsikter kastas om. Folk börjar vallfärda till Turnbows gårdar för att se fjärilarna från både nära och långt håll.

Att monarkfjärilarna har landat i ett bergsområde i Tennessee är inte bara en lycklig slump. De har tvingats hitta nya marker för övervintring på grund av en naturkatastrof, och på grund av det där som de motsträviga lokalborna inte vill höra talas om - växthuseffekten. Fjärilsflockens ändrade migrationsvanor lockar till sig forskare specialiserade just på monarkfjärilar. Mötet med människor som lever på att forska på något så litet och (i vanliga fall) oviktigt som fjärilar förändrar livet för många av byns invånare.

Barbara Kingsolver har hittat en underbar balans i hur hon berättar om den globala betydelsen av fjärilsflyttarna (som förklaras noggrant utan att bli en infodump) och Dellarobias tankar och känslor inför allt hon är med om på grund av fjärilarna. Dellarobia var smart och kunde gått på college, men en oplanerad graviditet ändrade allt. Kingsolver har skapat en trovärdig huvudperson som störer på motsägelsefulla budskap som måste hanteras, både i mötet med forskarna och i hur hon måste vända på slantarna för att kunna ge barnen julklappar som är billigt krafs och inte alls vad hon önskar. Ofta gör frustrationen henne bitsk mot sin snälle, långsamme man, medan hon måste hålla tand för tunga inför dem som kan hugga tillbaka värre.

Handlingen djupnar när allvaret i fjärilarnas situation blir klarare, samtidigt som vardagen kring Dellarobias familj är sig både lik och olik. Flight Behavior visar upp småaktighet och vilja till okunskap, men ändå med sympati för människornas som under knappa omständigheter inte har så många val. Boken väcker viss berättigad oro, men framför allt var det ett nöje att läsa boken från början till slut.

Inga kommentarer: