lördag 23 juni 2018

I Feel Pretty

Skala av några kilon och lasra bort hårstrån som inte får synas, så passar du äntligen i de där kläderna som syns i modemagasinen. Olaplexa håret tills det blänker, fixa ögonbrynen medelst plockning och/eller microblading och contoura ansiktet till formen du vill, så liknar du de beauty-gurus som har hundratusentals följare på youtube. Men du kommer kanske ändå inte att höra till den där promillen av undersköna människor vars gener gett dem len hy och perfekt proprtionerade ansiktsdrag. Och förresten, måste alla se likadana ut? Kan det inte vara ännu finare att ha ett mer personligt utseende?


Renee Bennett bor i New York, där andelen kvinnor som fixar sig enligt ovan är extra stor. Till råga på allt arbetar hon på kosmetikföretaget Lily LeClair, en ikon i beauty-branschen dedikerad till att upprätthålla skönhetsidealen. Fast Renee och IT-killen Mason jobbar inte på huvudkontoret utan i en källare i Chinatown. Åh, så Renee längtar efter att vara oemotståndligt vacker! Skulle inte hela livet bli mycket lättare nu?


Önsketänkande, magi och en hård smäll i huvudet ger Renee precis det hon önskar! När hon vaknar till och ser sig i spegeln möter hon anblicken av en snygging i världsklass. Äntligen! Vi i biosalongen och alla hennes vänner ser ju samma Renee som alltid, men Renee är övertygad om att hon blivit modellskön och hennes självkänsla skjuter i höjden. Det nyvunna självförtroendet tillsammans med några lyckosamma omständigheter gör att Renee får framgång i karriären och hos männen. Men med den nya livsstilen kommer en fartblindhet som lämnar bästa väninnorna i kölvattnet.


I Feel Pretty är en rolig drift med skönhetsindustrin och samtidigt en skjuts i självförtroendet för publiken. I scenen när Renee tror hon blivit supersnygg och förundrat ser på sina armar och sin mage går det att förundras tillsammans med henne - tänk att du har en kropp som kan andas och gå, och armar som kan lyfta, hålla, skriva, klappa! Det kvittar väl att man inte hör till fotomodellsegmentet när man har livet och har chansen att hitta på kul saker varje dag! Jag låter mig ryckas med av Renees illusioner men på samma gång se på henne med den ömheten och blinka bort en tår av medkänsla.


Filmens biroller är underhållande och väl castade. Aidy Bryant och Busy Philipps, kända komiker i eget namn, är Renees bästa väninnor. Lauren Hutton som matriarken Lily LeClair är underskön och skrämmande, och hennes hunsade och lätt överväldigade dotterdotter Avery med babyrösten spelas fantastiskt av Michelle Williams. Amy Schumer är helt rätt som Renee Bennett - nej, hon är inte modellsnygg, men vem kan säga till henne att hon är ful, med sin entusiasm och uttrycksfulla ansikte? Bara häcklare, och det är inte dem vi skall ge makten i våra liv. I Feel Pretty är en film full med energi, humor och verklig skönhet; en uppiggande komedi värd att se.


Inga kommentarer: