fredag 8 juni 2018

Six Wakes av Mur Lafferty

Maria vaknar upp till ett blodbad. Podden fungerar inte som den skall, så Maria måste ta sig ut ur den själv, ut ur näringsbadet vilket är lättare sagt än gjort i viktlöshet. I luften omkring henne svävar bubblor av kroppsvätskor och liken av besättningsmedlemmarna, inklusive hon själv. En knapptryckning i sista minuten har väckt kloner av de sex i besättningen till liv efter att de tidigare klonerna dödats på olika brutala sätt.

Boken Six Wakes börjar med flera gåtor som måste lösas: de blodiga morden, att AI:n på rymdskeppet inte styr enligt den utlagda kursen, och vilka av de nyväckta klonerna som går att lita på och vem eller vilka som bär fröet till en mördare inom sig. Att medelst en mindmap flytta sin personlighet till en ny kropp är vedertaget på 2400-talet, och de flesta i besättningen har själva varit med om det många gånger, men den här situationen är extrem och Mur Lafferty låter sina huvudpersoner oroas av sig själva - inför sina döda äldre kloner, och inför vad som har hänt dem under åren som lett fram till blodbadet.

Bit för bit samlas ledtrådar in, från brottsplatsen, från hemligheter gömda runt om i skeppet, och ur de sex personernas bakgrundshistorier. Tillsammans med ett tusental nedfrysta människor och en last med förnödenheter är de på väg till ett annat solsystem för att kolonisera en planet med gynnsamma förutsättningar. Stämningen är tryckt och de olika besättingsmedlemmarnas personligheter och motivation står ofta i konflikt med varandra. Men de måste reda ut vad som hänt, för kloningsfaciliteterna är inaktiverade, de är ur kurs och riskerar att aldrig komma fram, och kanske kommer någon av dem att fortsätta mordturné.

Six Wakes är en detektivhistoria som utspelar sig på ett avgränsat utrymme, men också en berättelse om hur kloning och mindmapping förändrat människors förhållningssätt till livet. Trots en del genvägar i handlingen är boken välskriven och spännande.

Inga kommentarer: