onsdag 6 juni 2018

Solo: A Star Wars Story

Vi visste några detaljer men fick tänka ut resten själva om hur Han Solo blev den skicklige piloten och oemotståndlige smugglaren vi möter i Star Wars: A New Hope. Nu kommer en film, kanske flera, som berättar just den historien. Vi möter den unge Han på hemplaneten Corellia där gatans lag gäller och har gett honom moralen och instinkten att luras och göra vad som behövs för att överleva. Han vill bli pilot och ta sig ifrån Corellia tillsammans med sin käresta Qi'ra, men i en dramatisk scen slits de två från varandra och Han får ta sig vidare ensam.


Armén är en väg till att bli pilot, men att kriga för ett Imperium man inte tror på är inte vad Han vill. Tur nog träffar Han på några listiga storsmugglare och får följa med dem på ett extra stort och farligt jobb. Nu följer en ytterst spännande kombinerad tåg- och flygjakt för att ro kuppen i hamn.


Som fan av Star Wars-universat är det givande när filmen låter en pricka av viktiga händelser: första mötet med Chewbacca - första mötet med Lando Calrissian - första mötet med Millenium Falcon! Bit för bit ser vi Han Solo bli den man vi känner till, om än fortfarande för naiv för att klara sig mot de största skurkarna. Dryden Vos är mannen som beordrade stöten Han just tagit del i, men han är en grym person som inte nöjer sig med vänliga ursäkter när han inte får vad han kräver. Dryden Vos kontor är just så elegant inrett att det sätter stämningen för scenerna med honom: allt ser skönt och inbjudande ut, men när som helst kan ormen hugga till.


Solo: A Star Wars Story är en äventyrsfilm, mer lättsam än de senaste Star Wars-filmerna men med sin beskärda del av smärta. Vi får se förslavade folkslag plågas under ett rovgirigt imperium, men också den rebellanda som spirar runt om i galaxen och ger hopp om att Imperiet kan bekämpas. Och vilken galax, sedan! Livsformer i alla möjliga format och storlekar krigar, samarbetar och äter varandra ibland, och det är så snyggt, roligt och ibland läskigt att se.


2 kommentarer:

Håkan Wilhelm Hugosson sa...

Åh vilken bra film!! Mer, mer, mer!

En film med underbara mängder världsbyggande. Det är en fantastisk, myllrande och spännande galax som målas upp framför oss. Och med en bra nivå på plotten, inga världshot, men bra sf-action, härliga miljöer, koola aliens, så rätt!

Mitt klagomål gäller endast valet av skådespelare; Ge oss nya unika ansikten i denna fjärran galax! De är bägge utmärkta skådespelare men lämna Daenerys med sina drakar och låt bartendern stanna i "Cheers". Bättre så.

Nu igen skalla ropen: #RebootStarWarsE1toE3!!

Jenny B sa...

Ja, jag håller med. Det är sällan jag stör mig på att kända skådespelare dyker upp i flera filmer, men här hade jag också velat se helt okända ansikten i rollerna i en galax långt långt borta.