onsdag 27 juni 2018

The Aeronaut's Windlass av Jim Butcher

Ingen vill leva på marken; där finns ohyggliga och grymt dödliga monster. Människorna bor högt över marken, i enorma spiror hållfast byggda i sten av nådiga men numera försvunna Builders. En spira är ett rike, och i boken The Aeronaut's Windlass befinner vi oss till största delen i Spire Albion. Men mycket snart hamnar vi i en luftstrid, en attack på ett skepp lett av skeppet Predator och dess kapten Grimm.

Till en början har jag svårt att känna intresse för några av huvudpersonerna; en pirat, en kavat ung kvinna som definitivt skall ta sin plats i armén trots moderns motstånd, och ytterligare en ung kvinna på väg åt samma håll, dock mer timid och med sin stolta men trofasta katt till sällskap. Historien tycks skriven för en annan smak än min, då det jag tycker är mest intressant - odjuren på marken, världens historia och vetenskapen kring de kristaller som kan ge flygkraft, elektricitet, ljus och eldkraft - bara är där för att hjälpa den litet romantiska äventyrshistorien framåt. Men efter den övertydliga presentationen av huvudrollsinnehavarna rullar handlingen på i raskt tempo och blir mer spännande och komplicerad.

Livet uppe i spirorna är inte bräckligt men tippar man balansen skulle det kunna ske en katastrof, och nu tycks en kupp vara på väg att bubbla upp i Spire Albion. Konspiratörerna har dessutom övernaturliga krafter och en stor dos ondska som driver dem. Men också i Albion finns det människor som har djupare kontakt med kristallerna, även om de banden långsamt driver dem till vanvett. The Aeronaut's Windlass är första delen i en tänkt serie, och ritar upp konturerna av en brokig värld med gott om plats för nya äventyr.

Inga kommentarer: