måndag 30 april 2018

Deadline av Mira Grant

I slutet av första boken, Feed, skakades det bloggande nyhetsteamet om rejält. Att de kan infekteras av zombiesmittan och dö(das) är något de våghalsiga ungdomarna alltid har i bakhuvudet, men det var ett tungt slag att deras Newsie och drivande kraft, Georgia Mason, smittades för att en vitt spridd konspiration skulle hållas hemlig. Extra hårt var det för hennes bror Shaun, som dessutom var den som måste skjuta henne innan hon förvandlades till människojagande zombie. Teamet har omgrupperat sig, men Shaun är obekväm i ledarrollen. Georgia lämnar inte hans tankar - nästan bokstavligen finns hon kvar, hörbar och ibland synlig för honom, och kommenterar och grälar med sin bror.

Mycket snart hamnar antydningar till en ny, större konspiration i nyhetsteamets knä. Det tar dem ut på livsfarliga uppdrag när de måste lura fram mer information både från dem som styr huvudintrigerna och dem som gått under jorden med sin farliga kunskap. Det är intressant att nu få läsa mer om utvecklingen av viruset som smittat hela mänskligheten och alla större djur, och forskningen kring ett möjligt vaccin.

Deadline är över femhundra sidor lång, och Mira Grants Newsflesh-trilogi är populär bland många. Mig tilltalar inte hennes böcker lika mycket, då jag föredrar ett tightare berättande med mer fokus på handling och tekniska detaljer än relationer. Men Grants huvudpersoner är pratsamma, hanterar livsviktig information med cyniska oneliners, grälar om småsaker och får känsloutbrott - speciellt Shaun slår knytnäven i väggen så många gånger under de första hundra sidorna att de bräckliga skelettdelarna borde vara alldeles trasiga. Jag läste boken snabbt och kommer förmodligen att fortsätta i den avslutande delen, men ser inte Grants trilogi som något oundgängligt.

Fler böcker av Mira Grant:
Feed
Blackout
Parasite

Inga kommentarer: