torsdag 26 april 2018

Avengers: Infinity War


Den underhållande filmen Thor Ragnarok började lättsamt men slutade allvarligt, när hela Asgårds överlevande befolkning på flykt från Ragnarök hamnade ur askan i elden. Avengers: Infinity War tar vid inte långt efter det, i efterdyningarna av ett grymt slag mot den kraftige motståndaren Thanos. Ett nödrop går ut till alla som skulle kunna hjälpa. När Thanos högra hand Ebony Maw landar i New York möts han av en blandad samling av jordens beskyddare: Tony Stark, Hulken, Doctor Strange och Spider-Man. På en annan plats på jorden är det Scarlet Witch och Vision som jagas av Thanos hantlangare.


Nu måste alla krafter samlas för att skydda inte bara jorden utan hela universum mot Thanos. Det är dags för ovänner att sluta fred inför det större hotet, och det är dags för en ny grupp av hjältar att ansluta sig till Avengers: det glada gänget Guardians of the Galaxy! Den dystra stämningen lättas genast upp när vi till discotoner zoomar in på deras skepp. Där har Groot vuxit till en trulig trädtonåring som får till och med Star-Lord och Rocket att släppa fram sina inre ansvarsfulla tonårsföräldrar.


Möjligheterna till komik när Guardians of the Galaxy möter Avengers tas väl tillvara, men även de mest sorglösa superhjältarna ställs inför svåra val och oundvikliga förluster. Dock inte utan listiga planer för att återhämta krafterna och effektivt stå emot och attackera motståndaren. Fler och fler starka försvarare värvas: Wakanda bjuder på teknik och man- och kvinnokraft inför de invaderande utomjordiska styrkorna. Gång på gång dundrar marken och enorma byggnader rasas då nya slag utkämpas, på flera platser på jordklotet såväl som på andra planeter.


Den redan så starke Thanos vill inte bara samla alla Infinity Stones för att bli mäktigast i universum, han vill också använda sina krafter för att utplåna hälften av allt liv. Likt våra dagars barnbegränsningsivrare tycker han sig veta hur mycket liv varje planet kan härbärgera för att inte resurserna skall ta slut. Och likt alla tiders diktatorer ser han sig som folkets räddare när han torterar och mördar för deras eget bästa. Han stoltserar med att kunna utplåna miljoner och åter miljoner levande varelser för ett högre syfte, utan att ägna en tanke åt de enskilda liv som förstörs och saknas. Men i filmen ser vi också motsatsen: hur en varelses liv ställs mot miljoner andras, och hur kärleken kan få en att välja eller avstå från ett svårt offer.

Avengers: Infinity War är en tung film, med många motgångar för våra hjältar mellan glimtarna av hopp och de imponerande fightscenerna. Hur skall universum kunna stå emot Thanos? Nästa år kommer fortsättningen i en ny Avengers-film.


Inga kommentarer: