torsdag 12 januari 2017

Uprooted av Naomi Novik

En författare som skriver om magi måste finna sin egen balans för att göra det trovärdigt - hur uttalas trollformlerna, tär det på den som utför magin, hur mäts krafter mot varandra i de oundvikliga striderna mellan gott och ont? Naomi Novik placerar sin berättelse i ett igenkännbart men ändå avlägset Östeuropa, i trakterna mellan länderna Polnya och Rosya, med slaviskklingande namn på människor och byar. I just de trakterna växer också en skog som byborna vet att akta sig för, och som ändå lyckas ta tributer av människor som kommit för nära.

Vår huvudperson Agnieszka är en sjuttonårig flicka i de bygderna, vilket också sätter henne i blickfånget för Draken - trollkarlen i sitt torn, som vart tionde år väljer ut en flicka att tjäna hos honom. Förvirringen blir stor när han väljer den klumpiga Agnieszka istället för hennes bästa vän Kasia, den vackra och duktiga som alla väntade sig skulle bli hans val. Instängd i slottet upptäcker Agnieszka att hon är dittagen för att hon själv har magiska krafter, och mycket motvilligt från båda sidor börjar Draken lära upp henne.

Så här långt kan boken Uprooted låta som en lätt omstöpning av delar ur andra berättelser om häxor och trollkarlar, men Naomi Novik gör mer än att bara pussla ihop gamla bitar på ett nytt sätt. Människor och händelser är inte så entydiga symboler för oskuld, styrka, ondska eller annat som de oftast är i sagor och enklare berättelser. Den som först verkar som en usling kan visa sig hjältemodig när det behövs, men ändå gå vilse och misslyckas. De människor och magiker som Agnieszka möter har egna anledningar till att handla som de gör; motarbeta henne av genuin omsorg om landet eller hjälpa henne för sin egen vinning.

Handlingen i Uprooted är på liknande sätt en oförutsägbar men begriplig väg in och ut ur den lurande skogens makt - skogen, som är mycket mäktigare och listigare än man först tror. Nya faror och enklare hinder måste bemötas, och varje steg har konsekvenser som leder Agnieszka, Draken och Polnyas härskare mot strider som kan utplåna hela riket. Den spänningen driver berättelsen framåt på varje sida. Boken genomsyras också av Noviks rika språk, jordnära när det passar och magiskt fantasifullt när det behövs. Beskrivningen av magin som formler som måste sjungas fram med rätt melodi är återkommande inslag som  fascinerar. Det gör det tydligare hur de olika magikerna har olika sätt att handskas med magin, och att Agnieszkas naturnära krafter kan både understödja och behöva hjälp av den mer klara, strukturerade magin från andra trollkarlar.

Det är gott att plöja igenom en tjock men lättläst bok som innehåller en avslutad berättelse och inte är en del av en trilogi. Berättelsen om Agnieszka och hennes värld är rik och inbjudande, men fullkomnas inom bokens pärmar så att man inte behöver längta efter mer nyheter från Polnya. Däremot vill jag gärna läsa mer av Naomi Novik, och där finns det ju redan några bokserier att fördjupa sig i, så det kan en törstig läsare vara nöjd med.

Fler böcker av Naomi Novik:
Spinning Silver

Inga kommentarer: