fredag 23 december 2016

Office Christmas Party

Det finns så mycket som kan gå fel i julstöket - vidbrända julskinkor, tomma plånböcker efter eller i värsta fall före julklappsinköpen, grusade förhoppningar om kärleksfull gemenskap. Låt oss lätta upp stämningen med en julkomedi, en sådan där simpel rulle där man kan få skratta åt att allt går åt skogen med dunder och brak. Office Christmas Party plockar ihop några kända komediskådespelare och låter företagets julfest gå överstyr i ett moln av glitter och snö.


Ack, den kära IT-branschen, där man kan skära guld med täljkniv om man har rätt produkter, men förlora allt förtroende och allt kapital och det snabbt om man hamnar på efterkälken. Clay Vanstone har drivit serverföretaget Zenotek i Chicago med mindre framgång de senaste åren, men nu är det dags för årets julfest och bonusar till alla anställda. Eller? In susar systern Carol, tillförordnad VD i familjeföretaget, med hårda ord om Zenoteks röda siffror. Julfesten, som bara skulle vara litet ost och kex, är inställd.Men tänk om det är en hejdundrande julfest man behöver för att landa klienten som skulle kunna rädda siffrorna innan årsslutet? Bakom Carols rygg vispar Clay upp festen till det största och bästa han kan tänka sig, och han kan tänka STORT. Innan kvällen är över kommer kopiatorn ha gått varm av att fota rumpor och annat, inredningen och de lyxiga dekorationerna kraschas av såväl den inbjudne huvudpersonen som partycrashers, och förhållanden och förtroenden brista och vinnas åter.


Flera av huvudrollerna är perfekt tillsatta: T.J. Miller som partychefen Clay, Jason Bateman som hans högra hand med försiktiga försök till dämpning, Jennifer Aniston som den bitchiga systern som vill sätta stopp för allt. Den genialiska Kate McKinnon har sämre material att jobba med som kontorets helylle-HR-kvinna, men man kan ju gissa redan från början att hon kommer att flippa ut någon gång under filmen, och när hon gör det är det underbart.


Faktum är det dröjer litet för länge innan filmen tippar över kanten till det osannolika. Det är då den blir som roligast, och alla snitslar fram till de största skämten plockas upp och börjar betala sig. Mer pang! Fler vilda drömmar som skall följas, även om de är livsfarliga! Och det är förstås en feelgood-film, så de värsta situationerna hanterast med en klackspark. Ger det perspektiv på utebliven familjefrid i jul? Kanske inte, men Office Christmas Party är halvannan timme av paus och omstart av hjärnan.3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

God Jul!

Lisa sa...

Skulle gärna jobba på Zenotek :).

Jenny B sa...

Eller hur, Lisa?!

Tack så mycket, Hannele, en God Jul till dig också!