onsdag 28 december 2016

Adult Life Skills

Anna bor i ett skjul i sin mors trädgård. Hon lever ett bohemiskt liv, men inte ett sådant som ser så lätt och vackert ut när Audrey Tautou gör det i franska filmer. Anna måste snabbtorka kläderna i mikrovågsugnen för att hinna cykla till sitt jobb i tid. Men jo, jobbet på en marina med besök av skolbarn är kreativt och inte för krävande, så ganska trevligt liv verkar hon ha, förutom att mamman tjatar på henne om att hon skall flytta ut ur trädgårdsskjulet.


I skjulet gör Anna rymdfilmer där tummarna spelar astronauter som pratar om ditten och datten i hemmabygget. Inklippt får vi också se andra hemmavideos, sådana hon själv tittar på på sin laptop. I de filmerna är det en man i Annas ålder som driver handlingen framåt. Ganska snart kan vi andrahandstittare förstå vilken djup gemenskap Anna förlorat och vilken svår sorg hon försöker leka sig bort från.


Byn Anna bor i verkar inte stor, men alla invånare är original på helt egna sätt. Där är Annas mor och mormor, den joggande Brendan med sin haltande konversationsförmåga, barndomsvännen Fiona med sprudlande energi och humor, och grannpojken Clint som passar förunderligt bra i sin cowboyhatt. När Clints mamma hamnar på sjukhus tar de tre kvinnorna i grannhuset hand om honom, och Annas udda liv i skjulet är förstås fascinerande för en sjuåring.


Anna och Clint är två människor med var sin oformulerad sorg. De möts i sin vardagsflykt, stöter bort varandra av närsynthet och av misstag men ruskar om varandras liv på sätt som de båda behöver. Adult Life Skills är rolig med en stark underton av sorg, och jag gillar hur den redan från början ger Annas fantasitillvaro så många småstenar i skorna att man vet att hon kommer att ramla ur sin bana. Vägen fram dit är oförutsägbar och gripande men framför allt underhållande.


Inga kommentarer: