lördag 31 december 2016

Årets bästa konserter 2016

Låt mig börja med den mest intensiva musikupplevelsen jag hade i år: Satyagraha på Folkoperan. Jag är så glad över att den kommer tillbaka i april (och även ges i Göteborg), så att jag kan se och höra den igen.

En annan begiveneht jag var på som också var en upplevelse för flera sinnen var Kraftwerk på Music & Arts i somras. Med 3D-glasögon smälte musiken, bilderna och deras framtoning samman till en retrofuturistisk vision som till och med är starkare än sommarnatten på en utomhuskonsert.


I genren klassisk musik hade jag en underbar vecka i Alllhelgonakyrkan på årets Kammarmusikfestival som tog oss hänförda lyssnare till Frankrike kring förra sekelskiftet. Det var en dröm som gick i uppfyllelse för mig!

Den nyskrivna operan Det går an på Läckö Slott var också ett allkonstverk som borde ha glatt Carl Jonas Love Almqvist, upphovsmannen till den framsynta boken och indirket till den välskrivna och väl framförda operan.


En skön försommarkväll i maj blev jag och övriga åhörare dränkta i skön retro-soul och kärlek av den ytterst begåvade unge mannen Leon Bridges och hans band. Jag hoppas att han fortsätter att skriva och spela musik med inspiration från 1960-talets innerliga toner och ord!

Det här är en bråkdel av vad jag hört, och en ännu mindre del av all musik jag hade velat höra. Vare sig det gäller symfonier eller frijazz är det alltid något speciellt med att gå på konsert framför att lyssna hemma, och jag är tacksam över att ha möjlighet till att höra så mycket bra musik i min närhet.


Inga kommentarer: