onsdag 29 juni 2016

David Cross: Making America Great Again på Oscarsteatern

I ett par månader har David Cross rest runt i USA, och nu senast i Europa, med sin standup-turné Making America Great Again. På varje truck stop i USA har han köpt en keps med vapen på, men den han har på sig när han kommer in är en skinande variant på "Great America"-temat - en amerikansk flagga på framsidan och brättet täckt av glitter. Fast allt är litet dåligt gjort... materialet på kepsen är inte riktigt jeanstyg, glittret är billigt, och flaggan är inkorrekt. Är kepan ens gjord i Amerika? Nej. Senare under kvällen skall Cross återkomma till "making America great again" - tillbaka till tiden innan medborgarrättsrörelsen, nej, förresten, till innan kvinnor fick rösträtt, det var då allt började gå snett!

David Cross har fler observationer från sin turné och då speciellt duschen. En fejkat ekologisk-europeisk tvål med ett hål i ger upphov till det första av kvällens många onaniskämt, och det har faktiskt Green Natüra gjort sig förtjänt av. Möjligtvis blir de lika glada för uppmärksamheten som tatueringsstudion med sin skrämmande slogan "You Get What You Get" - all reklam är väl bra reklam?!
Det är förstås roligt att höra Cross' reflektioner över saker han stött på på vägen, som hur urusla duschdörrar är i Europa. Men ännu bättre är de mer förberedda styckena, längre och genomtänkta, och finslipade på alla tidigare stopp så att röster, gester, ordval och upplägg inför smash fått nyansera och blivit prick på kornet. Det gäller sådana saker man först inte tänker på som roliga, som att det finns en affär för resväskor inne på flygplatsen, eller varför oljebolag gör reklam.

Allra bäst är den långa monologen om vapen och vapenkontroll, där Cross ger sig ut på flera sidospår, vänder tillbaka till något nytt, och lägger in överraskande vändningar. En utgångspunkt är det hemska dådet i Sandy Hook (som vissa konspirationsidiotfår till och med förnekar som fejkat). Dagen efter påstod en representat för NRA att massmorden på småbarn kunnat hejdas om lärarna haft vapen. Efter en tillrättavisning för att vi i publiken låter oss styras av våra känslor när vi mumlar ilsket i protest, fortsätter David Cross med en hisnande scen från ett klassrum - kanske är det alla trötta, underbetalda lärares dröm att ha ett ständigt draget vapen som undervisningsmedel? Cross associerar vidare, och scenerna han spelar upp blir alltmer problematiska och osmakliga. Men målet för hans satir är alltid klart; vapenlobbyn, de som låtit sig köpas av den och deras enögda, orimliga attityder.

Framträdandet avslutas med några snabba, lösa skämt av varierande kvalitet. Många i publiken har skrattat högt, själv har jag mest smilat förnöjt av humorn och Cross snabba tankehopp, och det var en rejäl hjärngymnastik och en väldigt underhållande halvannan timme.

Inga kommentarer: