tisdag 25 mars 2008

Kosmokomik av Italo Calvino


Har du liksom jag läst artiklar om hur universum uppstod, eller när de första djuren tog sig upp ur vattnet och började leva på land, eller vad som hände när dinosaurierna dog ut, och önskat att du varit där och fått uppleva det? Som tur är har herr Qwfwq varit med precis överallt där något viktigt har hänt, och är så snäll och berättar allt för oss i ett dussin spränglärda noveller!

Jag som läst Teknisk Fysik och älskar både humaniora och naturvetenskap, kan bli litet irriterad när poeter tar sig an formler och teorier och virrar bort sig totalt. Men Italo Calvinos bok är precis vad jag längtat efter! Han har god koll på den vetenskapliga bakgrunden till allt han skriver om, hittar det spännande i historien, och kastar in Qwfwq och hans lika osannolika familj och bekantskaper som åskådare och medaktörer.

Vilka är de här människorna? De är med vid Big Bang, de kan vänta i tvåhundra miljoner år på ett svar från en annan galax, de kan falla i parallella linjer i en evighet. Och då och då möts de på en internationell tandläkarkongress, och pratar om gamla minnen. De är som antikens gudar, som var lika oss människor i småsinthet, inbördes gnabb och kärleksbekymmer.

Varje novell startar i en vetenskaplig utsaga, som Calvino låter Qwfwq brodera ut med sina personliga minnen av händelsen. Så här börjar "Allt i en enda punkt", novellen som beskriver Big Bang:

På grundval av Edwin P.Hubbles kalkyler beträffande den hastighet varmed
galaxerna avlägsnar sig kan man beräkna den tidpunkt då all materia i universum,
innan den började spridas i rymden, befanns koncentrerad i en enda punkt.

Det är ju klart att vi var där allihop, sa gamle Qwfwq, var skulle vi annars varit? Att rymden skulle finnas, det var det ingen som visste ännu. Samma sak i fråga om tiden: vad vill ni vi skulle göra med tiden där vi stod som packade sillar?

Jag sa "som packade sillar" bara för att använda en litterär bild: i själva verket fanns det inte ens plats nog att packa ihop sig på.


I novellen "Vad tippar du" börjar Qwfwq och hans konkurrent Decanus (k)yK fördriva eonerna med att slå vad om detaljer i händelser flera årtusenden framåt i tiden. Till en början vinner Qwfwq hela tiden, men (k)yK kommer igen och verkar vid vår tideräkning leda stort. Jag hajade till när jag läste om (k)yK att "... hans förkärlek för det statiska har alltmer förvärrats så att han till och med här har infunnit sig i rullstol förklädd till paralytiker." Stephen Hawking, is that you? Det skulle förklara en hel del, faktiskt.

Det här är en av de bästa böcker jag läst på länge: intelligent, fascinerande och absurt rolig. Jag tyckte inte så mycket om Calvinos böcker De osynliga städerna och Om en vinternatt en resande, men Kosmokomik är lika tankeväckande och uppiggande som en bok av Borges.

2 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Ah, bra å høre! Jeg leste "Hvis en reisende en vinternatt" på bibliotekskolen og holdt på å klikke - men det er jo mange år siden nå. Kanskje jeg skal våge meg på Calvino igjen - denne hørtes jo riktig festlig ut!

Jenny B sa...

Ja, den här boken är riktigt rolig, och vetenskapligt korrekt i förvånansvärt hög grad!