fredag 9 augusti 2024

WorldCon 2024 torsdag

Något av det bästa jag vet med WorldCon är att få höra diskussioner på populärvetenskaplig nivå och uppåt, av forskare som jobbar med att bygga raketer eller forska på solsystemets planeter och dessutom har ett science fiction-intresse som driver letandet efter beboeliga planeter litet extra. De paneler och föredrag jag var på under torsdagen hade alla några beröringspunkter - något en person nämnde i förbifarten i en panel hade gåtts igenom grundligare två timmar tidigare av en person med den expertisen. Visst sliter jag mitt hår över att behöva välja mellan ett halvdussin bra programpunkter varje timma under dagen, men det är ett privilegium att kunna välja och på så sätt få flera olika aspekter av det som intresserar mig.

All of Biology in 60 Minutes or Less
Sam Scheiner är biolog och har forskat och undervisat om livet på jorden, och listade de tio punkter som kan definiera vad liv är och hur det upprätthålls. Med mer tid och djupare tekniska förklaringar kan man svara på frågor som How does life manage to persist? How does a cell maintain its structure and functionality? What is the cause of organisational change and diversity in life systems? De tio punkterna är dock så brett formulerade att vi kan använda dem när vi gör filmer/böcker om, eller letar efter liv på andra planeter. Med humor och välvalda exempel från böcker, filmer och TV-serier ur science fiction-genren visade han hur en del livsformer och beteenden är orimliga. Det är just människor som Sam Scheiner, med sina specialkunskaper och kärlek till genren som har kunskapen att se och kritisera misstagen, vilket gör att SF fortsätter att utvecklas och bli mer och mer trovärdigt! Scheiner har skrivit en bok där de tio signifikanta punkterna listas, och mer därtill, och boken finns att ladda ned gratis från www.foundationsofbiology.com

We need to talk about Kelvin
I år är det 200 år sedan Lord Kelvin föddes, och under sina 50 år som professor vid Glasgow University bidrog han med mycket till vetenskapen, vilket Martin Hendry livfullt berättade om. Visst har han lämnat efter sig citat som vi idag kan skratta åt:
No aeroplane will ever be practically successful. [uttalat några år innan bröderna Orville lyfte med sitt plan]
X-rays are a hoax.
och om radiotelegrafi: 
I'd rather send a message by a boy and a pony.

Och ändå var han engagerad i både att utveckla en mottagare för just sådana signaler, och personligen närvarande på båten som lade ned den allra första transatlantiska kabeln för meddelanden. Så Martin Hendry tror att han skulle ha kunnat ändra sig när han såg att han hade haft fel, och fortsätta bidra till framsteg inom vetenskapen. I början av 1900-talet var etern fortfarande något man räknade med, men Lord Kelvin började av Michelsen-Morleys experiment inse att det nog inte var en teori som höll. Andra och bättre citat av honom är förstås
To measure is to know.
The electric light did not come from the continuous improvement of candles.
The fact that mathematics does such a good job of describing the Universe is a mystery we don't understand, and a debt that we will probably never be able to repay.

The Science, Fiction and Science Fiction of Terraforming
S.B. Divya ledde en panel om terraforming där panelisterna kom med intressanta kommentarer och nya frågor. Vilka tidsrymder talar vi om? Får det ta en miljon år att skapa om en planet till att likna jorden, eller bara tusen? Och vad vill vi ha för slutresultat - vilken natur och vilket klimat vill vi ha? Kanske kommer mänskligheten att ha förändrats under tiden till att vilja ha annat än hur processen startade. Skall det bo människor på planeten och styra processen under tiden den omvandlas och hur skall de klara sig innan den egentligen är beboelig? Kanske skall vi inte helt terraforma en annan planet, bara göra den beboelig fast med andra villkor.

Berättelser i bok och film om terraformning kan få terraformning att se lättare ut än det verkligen är. Å andra sidan hjälper de till att mäta hur stort intresset är och vad människor mest önskar. 

Men är det rätt att gå ut och forma om andra planeter efter vår egen önskan - har de inte rätt att existera som de är skapade? Större ingrepp som gruvdrift på månen skulle kunna förändra dess utseende för alltid. Hur skulle det påverka oss psykologiskt att se upp och se ett annat utseende på månen än den vi har haft i alla tider? Skulle det vara mer OK om vi grävde gruvor på Mars där vi inte ser dem? Det är oundvikligt att även efter att ha färdats genom rymden så kommer alla skepp och föremål från jorden att ha mikrober på sig som kommer att hamna på andra himlakroppar och kontaminera dem. Och vad vi än har för (Goda) intentioner med vår terraformning kommer oväntade effekter att kunna förändra slutresultatet på sätt vi inte räknat med.

Magnetism - the force of the future
Temat med terraformning spillde in på slutet av Alastair Stewarts presentation av på hur många ställen magnetism är viktig och hur många fler där den kommer att vara avgörande. Det nämndes nämligen en idé om att cirkla in en planet - kanske hela månen! - med kablar och skapa ett magnetfält för att ge det skydd mot kosmisk strålning som vi har gratis på jorden. Innan dess berättade Stewart om jakten på beståndsdelarna till olika varianter av magneter, hur deras styrka varierar och som sagt om var magnetism kommer till nytta i vår vardag och framtid.

Worldships 1: Introduction
Simone Caroti från Initiative for Interstellar Studies (https://i4is.org/) berättade om generationsskepp i science fiction, och också om seriösa konferenser och vetenskapliga studier i hur de skulle kunna fungera. Hur skall man balansera det att skapa en besättning av folk som vill ut och upptäcka nytt, men är instängda och bara kommer att se detsamma för resten av sitt liv? Caroti gav många underhållande och avskräckande exempel ur film och böcker på detta och andra problem. 

Mest intressant blev det ändå när han listade vad han personligen ser som förutsättningar för ett lyckat generationsskepp:
1. a hollowed out asteroid gives radiation protection
2. spin for gravity
3. advanced biosphere and agriculture
4. vibrant artistic community to build their own history
5. redundancies everywhere
6. good science teachers
7. enough people in every generation who want to learn the necessary science to continue

The Life Cycle of Stars
Inge Meyer berättade engagerat och med många vackra bilder om både Hubble-teleskopet men ännu mer om James Webb Space Telescope, dess konstruktion och uppskjutning. Efter många fina exempel på deras användning kom hon till presentationen av hur stjärnor och deras planetsystem skapas, hur de brinner ut, blåses upp och sjunker samman en eller flera gånger och vad som blir resultatet beroende av hur stor stjärnan/solen var till att börja med - röd jätte, vit dvärg, supernova, pulsar. Det skall bli fint att söka upp de imponerande och fantasieggande bilderna på nätet, där de är utlagda för fri användning, som illustration av vad vi vet om utvecklingen av universum och dess innehåll.

Southern Ring Nebula

How real aliens would behave on Earth
Skulle utomjordingar landa vid Vita Huset och ta över jorden eller jobba i jourbutiker som i Men in Black? Av personerna i panelen hade Justin C. Key många intelligenta påpekanden, som att vi redan här på jorden har svårt att komma över språkbarriären mellan oss och djur, till och med hunden som är människans bästa vän. Och skulle vi ens se utomjordingar, eller skulle de vara så udda att vi filtrerade bort dem ur vad vi registrerar? Kanske finns det djur som skulle känna av dem istället. Och kanske skulle inte utomjordingar uppfatta människor som den mest intelligenta eller intressanta livsformen på jorden. Om de var intresserade av hur liv uppkom här, så skulle de kanske ge sig ned i havsdjupen istället.

Vad skulle de vilja ha av oss? Om de lyckats bygga rymdskepp och ta sig hela vägen hit är det nog inte resurser de är ute efter, utan de kanske kommer hit för att de är nyfikna - intellectual curiosity. Hur uppstod liv på den här planeten? Hur organiserar vi våra samhällen? Vill de hjälpa oss, rädda oss från att utplåna oss själva och planeten? Testa hur smarta vi är genom svåra pussel och utmaningar? Eller är de intresserade av vår musik, konst, kultur, sport, underhållning?

Filmen District 9 är ett trovärdigt exempel på hur människans första möte med utomjordingar skulle kunna se ut - utomjordingar som på många sätt är lika oss. Ett bra exempel på utomjordingar som är väldigt olika oss är däremot berättelsen The Story of Your Life, där deras alien-ness påverkar människor som fördjupar sig i den.

Medan panelen diskuterade detsamma funderade jag också på om några av de mer underliga typer jag har sett i mina da'r egentligen är utomjordingar som försöker smälta in men inte lyckas helt. 

2 kommentarer:

Micki sa...

Hej Jenny! Det låter som ett mycket intressant föredrag! Hoppas att hela World Con går i samma stil! Marika Frykholm

Anonym sa...

Hej Jenny.mycket intressant drtbdu skriver om att göra skapa om andra planeter i universum så som tex.gruvdtift på mars.även intressant om.psneldenstten om hur det skulle kunna bli om det kom.utomjordingar till jorden och vad de isåfall skulle vsrs intresserade av. Marika frykholm