lördag 17 augusti 2024

Dead Boy Detectives

Det finns saker man inte kan göra när man är död. Men det finns också saker man kan göra bättre när man är död, som att se andra döda människor och övernaturliga varelser. Dem kan de två pojkarna Edwin Payne och Charles Rowland antingen hjälpa med de våndor som hindrar dem från att gå vidare i döden, eller så kan de hjälpa levande människor som plågas av för dem osynliga spöken. Edwin och Charles möttes på sin internatskola där de båda dog på otrevliga sätt, Edwin år 1916 och Charles år 1989, och de är därför lätt anakronistiska i klädsel och attityd när de tar sig an svåra fall under namnet Dead Boy Detectives.


Dock är det inte meningen att någon av dem skall stanna kvar på jorden. Edwins öde är att skickas tillbaka till helvetet, där han redan tillbringat en lång och plågsam tid, och Charles vill inte skiljas från sin vän vart han än skulle skickas. Därför måste de båda hålla sig undan både från Döden själv, och från den administratör från Afterlife's Lost and Found som just har ansvar för försvunna döda barn - Night Nurse, som vi redan har sett i Doom Patrol.


Från sitt Londonbaserade kontor och digra bibliotek med böcker om magi hamnar pojkarna i USA, i den lilla staden Port Townsend, tillsammans med Crystal Palace, en levande flicka som kan se avlidna sedan hon varit nära döden. Om hennes påhäng på Dead Boy Detectives till en början kan kännas distraherande, börjar insikterna om hennes bakgrund att utvecklas till något mer tvetydigt och intressant än man först kunde gissa. Trots att Port Townsend är litet finns det kraftfulla varelser i havet utanför samhället, i det till synes trevliga huset längre ned på gatan och i gator och gränder, och Dead Boy Detectives är oftast hjälpta av att ha en levande mänsklig partner som kan tala med andra levande människor och köpa användbara prylar.


Tillbaka till saker man inte kan göra när man är död. Till dem hör kärlek, kyssar och att över huvud taget berätta om sina känslor för den man älskar över allt annat. Det är i och för sig inte tillståndet av dödhet som hindrar det sistnämnda, men allt blir svårare när man när i gränslandet som de unga männen befinner sig i. Välgjorda fantastikserier kan i många fall gestalta de här djupt mänskliga problemen extra trovärdigt under extraordinära omständigheter. Vem riskerar sitt eviga liv för att bokstavligen rycka tillbaka dig från helvetet? Och hur kan det vara lättare än att öppna sitt hjärta för den man hemligen älskar? Serien Dead Boy Detectives bjuder på spännande äventyr i varje avsnitt, men också några scener av djup sorg och plåga som gör att man förstår hur gärna de två pojkarna vill hänga kvar i vår verklighet och slippa halka ut i något obegripligt och kanske orättvist och oåterkalleligt.

Inga kommentarer: