torsdag 29 augusti 2024

The Acolyte

När historien om jediordens guldålder skall berättas, är det inte en hjältesaga vi får, utan i högre grad skildringar av dem som av olika skäl inte lyckas i sin skolning, och än mer dem som inte ville lyckas. Det är kanske ett litet för stort grepp att ta för en serie på bara åtta avsnitt, och man kan önska att mer tid kunde läggas på att visa jediorden i sin prydno innan man vävde in kritik och brytningar. Vi får hoppas på fler säsonger med mer av det, för att få en genomtänkt inblick i jediernas historia.


Det fanns en tid när jediorden stod för ordningen i galaxen, med skolor där barnen tränades i Kraften och också i disciplinen att hålla den i schack. Men det fanns personer och hela grupperingar som hade Kraften men inte ville inordna sig i jediorden. På planeten Brendok lever en grupp häxor vars två yngsta medlemmar, tvillingarna Osha och Mae, har Kraften i mycket hög grad. De två systrarna kommer att välja helt olika vägar i livet. Genom deras livsval och äventyr får vi se mer (men inte så mycket som man kunnat önska!) av jediskolorna, och av hur även jediriddare tvivlar och har skilda åsikter om hur de bäst skall guida sina padawans och arbeta med Kraften, för galaxens bästa.


Vi får också se flera typiska och efterlängtade Star Wars-miljöer - en exotisk och halv-primitiv planet med låga hus och skrotsamlingar, ett skepp vars inredning har färger och ränder med en aning 80-talsstuk, och den frodiga djungelplaneten Khofar med spännande flora och fauna.


Mae och Osha lär inte vara de enda i Star Wars-historien med en stark men oskolad källa från Kraften, och deras historier visar hur besvikelse och lockelse kan leda någon till hämndlystnad och en vilja att gå en egen väg, för sin egen äras skull. Spänningen mellan att stanna i en etablerad skola och bli en som för traditionen vidare, och berusningen i att göra egna val återkommer på olika vis i The Acolyte, och blir en dovt lysande byggsten i berättelsen om Kraften och hur den använts, och hur jedierna beundrats och hatats genom historien.

Inga kommentarer: