fredag 23 augusti 2024

Eric

När Vincent Anderson stövlar ut från sitt jobb hänger sonen Edgar efter som en halvt bortglömd släpvagn. Det är oklart hur länge han har fått vänta på pappan, men kollegorna har hållit honom litet sällskap. Allt detta är ironiskt när det faktiskt är så att Vincent arbetar för barn - han skapar dockor och spelar deras roller i barn-TV-programmet Good Day, Sunshine!


Hemlivet är inte särskilt bra. Vincent och frun Cassie grälar högljutt, och det är tydligt att motsättningarna mellan dem är djupa och har funnits där länge. Det är alltså inte från något ljust och kärleksfullt hem som Edgar strax efteråt försvinner, men föräldrarnas smärta är minst lika stark och säkert förstärkt av självförebråelser och tankar på vad man kunnat göra annorlunda. Särskilt hos Vincent, som skulle följt Edgar till skolan den morgonen han försvann.


Det är New York år 1985, en smutsig och farlig tid med stora problem med hemlöshet, gatuvåld och misslyckad sophantering. TV-serien Eric fångar stämningen väl och det ökar oron över den försvunne pojken. När polisen Michael Ledroit påbörjar sökandet efter Edgar, hittar han ledtrådar även till försvinnandet av en annan pojke, Marlon Rochelle, som inte fick samma uppmärksamhet eftersom han var svart och äldre än Edgar. 


Paniken och eländet är till en början nästan överväldigande, men historien är fängslande berättad, med glimtar av vad som hänt som portioneras ut sparsamt för att sedan följas upp och vidga perspektiven. Det går att invända mot att huvudpersonerna, trots nyanseringar, skitighet och sympati, är stereotypa, inte minst Vincents sagolika letande efter sin son i en droginpyrd färd nedåt i samhället, och också fördomarna som den homosexuelle Ledroit möter. Men det är därför man behöver skärpa blicken och minnas inte bara det som presenteras som seriens fokus, utan också se allt som händer i utkanten av jakten på det söta barnet, barnbarnet till en välbärgad familj. Där är den lika saknade Marlon och hans sörjande mamma,  de hemlösa som jagas bort i polisens brutala upprensning/sökinsats, människor vars liv kan förstöras när hemligheter uppdagas. Även om Edgar skulle komma hem så är världen trasig. Man kan känna den intensiva mixen av ödslighet och desperat fastklamrande vid ljuset när den berusade Vincent står på dansgolvet och dansar till Laura Branigans Gloria.

Inga kommentarer: