söndag 21 februari 2021

It's A Sin


När Ritchie och Colin flyttar hemifrån är befrielsen mångdubbel - de flyttar till London, den stora staden full av möjligheter, och de kan äntligen börja leva ut sin homosexualitet. Roscoes flykt går från familjen som inte tolererar hans vilda liv på gayscenen. Till den miljön kastar sig också Ritchie, inte utan några snubbelsteg, men snart är han mitt uppe i allt som händer. Det är fint att också få följa Colin som är litet mer försynt, men upptäcks och tas om hand av den vänlige kollegan Henry och hans man. 


Året är 1981 och den underbara musiken genomsyrar alla intensiva partynätter. Ritchie och bästa vännen Jill får plats i en stor lägenhet med många rum, dit snart fler och fler gaykillar flyttar in. The Pink Palace blir ett centrum för fester och en tillflykt för alla dem som vill känna sig accepterade och inte förkastade för sin sexualitet. 


Men rykten går om en sjukdom som främst drabbar homosexuella män. Den har inget definitivt namn, "gay cancer" säger man ibland för den har så många svåra symptom och följdsjukdomar, och vi kan idag känna igen förvirringen om hur sjukdomen smittar. Då och då försvinner någon festkompis ur synfältet. Det är svårt att registrera när man själv har fullt upp med att leva livet, och det är kanske inte så konstigt att någon flyttar hem till sin småstad igen. Men Jill ser litet mer än de andra, och gör vad hon kan för att förstå och hjälpa dem som kanske bär på den mystiska smittan. Steg för steg tar sig den nya sjukdomen in i vänkretsen; först oron, sedan letande efter små tecken på smitta hos sig själv och sexpartnern, och så de stora symptomen som visar att man är drabbad - skrämmande symptom som skiljer sig från person till person. 


TV-serien It's A Sin är bara fem avsnitt lång men från första ögonblicket dras tittaren med i gemenskapen mellan invånarna i the Pink Palace och deras vänner. Bubblande festnätter, en gnagande oro för vad man måste säga eller göra för att inte förlora sitt jobb, rädslan för om smittan kan finnas på muggen din vän drack ur - alla scener behandlas med lika stor vikt och går rätt in i hjärtat. Jättemycket humor och glädje, lika mycket allvar och ännu mer sorg målar upp en bred bild av en tid då party, oro och offentliga fördömanden till slut kokade över och bubblade ut i litet mer förståelse.

Inga kommentarer: