onsdag 3 februari 2021

Berlin Station

 CIA:s utpost i Berlin har varit ett viktigt öga mot Europa, för att inte tala om de insatser som har skötts därifrån i hemlighet. I våra dagar är Berlin inte längre en enda demokratisk fyr i ett fientligt Östeuropa, men gamla spänningar finns kvar och nya har tillkommit. Av vad vi ser från Berlin Stations mörka kontorslokaler är så gott som alla där trötta på sina jobb och cyniskt inställda till vad som kan göras och vad som faktiskt görs. Någon som måste finnas på insidan har dessutom börjat läcka hemligheter som redan har slagit undan fötterna för andra CIA-stationer i grannländerna. 


När Daniel Miller (Richard Armitage) placeras vid Berlin Station är det med ett inofficiellt uppdrag att hitta läckan, men för honom själv är det också en chans att återvända till staden där han växte upp - och förlorade sin mor i ett riktat sprängattentat. På plats i Berlin återförenas han också med sin tidigare kollega Hector DeJean, som spelas av Rhys Ifans. Rhys Ifans charm har ofta lyst igenom i tidigare roller, och här spelar han en älskare av både kvinnor och män som han möter på sina uppdrag, trots en ovanligt osnygg frisyr och trött uppsyn. DeJeans kärlek är nog äkta men inte något att förlita sig på, då han när som helst måste vända sina källor ryggen. 


Lojalitet är något att hoppas på men aldrig räkna med, inte mellan CIA och Tysklands motsvarighet Bundesnachrichtendienst, inte heller mellan CIA och USA:s ambassad på plats, och inte ens mellan de anställa på Berlin Station, då många har en egen agenda. Det gör handlingen i serien Berlin Station krångligare och mer trovärdig - välplanerade aktioner kan störas av andras planer, och man måste alltid vara beredd att improvisera för att få sitt resultat eller över huvud taget överleva. 



Korsade planer och hemliga agendor är också temat i andra säsongen av Berlin Station, då några agenter vill hejda en oroväckande utveckling i den tyska inrikespolitiken medan högre chefer inte vill ge dem mandatet. I trejde och sista säsongen ökar spänningen från en redan hög nivå, när "små gröna män" börjar skapa problem i Estland, en förvarning om något värre. De Spetsnaz-soldater som Daniel Miller möter är hårda, vältränade och brutala. Den nytillkomne CIA-agenten Rafael Torres, vars metoder till en början förskräckte Berlin Station, blir en nödvändig motkraft med både ren styrka, list och erfarenhet av liknande krigsherrar och deras fotfolk.  


Genom hela serien gäller att dialogerna är litet klumpigt skrivna; övertydliga i hur de beskriver läget för att föra handlingen framåt, och ändå inte särskilt detaljerade eller personliga. En del sidohandlingar och stickspår drar också onödig uppmärksamhet från huvudhandlingen, och borde antingen skalats ned eller broderats ut mer. Men det går att ha överseende med, för Berlin Station är en spännande serie i en fascinerande stad - ja, faktiskt flera städer och länder, när trådarna nystas upp.


 

Inga kommentarer: