tisdag 26 maj 2020

The Tombs of Atuan av Ursula K. Le Guin

Äran av att vara utvald, och att stå i fokus för allas uppmärksamhet, är något som inte alla vill ha. Vi ser olika reaktioner på det såväl hos dem som fötts in i rollen som dem som av egen ansträngning tagit sig dit. Huvudpersonen i The Tombs of Atuan har fostrats till att bli översteprästinna i tempelkomplexet i Atuan, och lär sig år för år mer om sina uppgifter och vad hon måste kunna, både i de öppna ritualerna och det som ingen annan ser. Det är hon och bara hon som har tillträde till, och kunskap om, de komplicerade labyrinterna i berget under templen.

Arha är inte hennes namn utan betyder den uppätna, för när hon intog sin givna plats togs hennes namn från henne av de uråldriga krafter hon tjänar. Beskrivningen av ritualerna i templet är knapphändiga, men vi får veta att Arha utför ceremoniella danser och att hon tycker om det. Desto mer får vi tillsammans med henne utforska labyrinterna - i mörker, endast guidad av de instruktioner hon har fått och sina fingrar längs väggarna.

Men vad vi börjar se tillsammans med Arha är att hennes egen makt är begränsad, och dessutom att Atuan och dess tempel förlorat i vikt mot den världsliga makten som styr från de andra öarna i Karg. Vi känner också hur Arhas grymmare plikter binder henne till labyrinten och blir en plåga och påminnelse. Det blir ännu tydligare hur bunden Arha är i sina val, när en inkräktare dyker upp i de underjordiska salarna. Den unge magikern kommer från de andra delar av Övärlden som vi redan känner till från A Wizard of Earthsea, med helt andra förhållningssätt till magi och traditioner än i Karg. Hon borde straffa och döda honom men hejdar sig av nyfikenhet och längtan efter något annat. Den unge magikern har tur att översteprästinnan han möter är så ung och inte hårdnat av sin tjänst, men det betyder också att Arha riskerar sin ställning och sitt liv när en äldre och mäktigare prästinna ser hennes svaghet mot intränglingen.

The Tombs of Atuan/Gravkamrarna i Atuan berättar om skillnaderna mellan symbolisk makt och verklig makt, och hur den kraft man har inte alltid är den kraft man behöver för att styra sitt liv. De mörka gångarna i stenlabyrinten är samtidigt skrämmande och lockande, precis som den makt Arha har men kanske kommer att förlora.

Fler böcker av Ursula K. Le Guin:
Rocannon's World
Planet of Exile
City of Illusions
The Left Hand of Darkness
The Dispossessed
The Word for World is Forest

The Lathe of Heaven
Five Ways to Forgiveness
The Telling

A Wizard of Earthsea
The Farthest Shore
Tehanu 

Inga kommentarer: