lördag 16 maj 2020

Sally4Ever

Om The Office inte var tillräckligt cringe comedy för dig, så finns Sally4Ever, som är sju resor värre. Pinsamheter, uppenbara lögner och kroppsfunktioner som då och då löper amok är inte allas kopp te, men för dem som tål det kan den plågsamma humorn i Sally4Ever bli beroendeframkallande.


Sally, kvinnan i titeln men inte huvudperson i serien och knappt heller i sitt eget liv, har en långvarig och urtråkig relation med den intensivt mesige David. När han faller på knä, friar och tjatar, tjatar, tjatar tills hon säger ja är det äntligen något som brister i henne. Hon går ut på klubb och träffar den frigjorda Emma. Ganska snart är David utkörd ur huset och där huserar nu Emma och Sally och har härligt sex i alla rum.


Men Emma är minst lika krävande som David och tusen gånger mer manipulativ. Som skådespelerska/sångerska/låtskrivare är hon alltid ute efter att få uppmärksamhet och chans till större roller, till vilket pris som helst. Emmas narcissism går på högvarv i Sallys vardag av grå möss, och hon nästlar sig in hos Emmas barndomsväns make för att få en roll i hans nya film. Sally är så fantastiskt viljesvag att det gör ont att se, och det finns inte någon komprometterade situation som Emma inte kan prata sig ur med sin skrämmande smeksamma röst. Bit för bit snärjer Emma Sally hårdare till sig, för evigt, för evigt...


För någon som har varit i ett liknande förhållande kan nog Sally4Ever vara jobbig att se, likaså för kräsmagade personer. För oss i den förmodligen lilla grupp som gillar den gruvliga komiken finns det många detaljer att njuta av, såsom alla udda figurer på Sallys jobb, Lena Heady och Sean Bean som sig själva, och inte minst svenska Evelyn Mok som dyker upp i sista avsnittet. Sju avsnitt av Sally4Ever är nog, men jag ser gärna mer av Julia Davis, seriens skapare och gestaltare av den oemotståndligaEmma.


Inga kommentarer: