torsdag 28 maj 2020

Never Have I Ever

Osäkra tonåringar i Los Angeles-soliga skolmiljöer är det svårt att få nog av, även i vuxen ålder och särskilt när de är så underhållande framställda som i Never Have I Ever. Serien är skriven av smarta och roliga Mindy Kaling som med sin egen ungdomstid som grund gett serien en egen twist. Huvudpersonen är nämligen Devi, dotter till indiska föräldrar med diverse kulturkrockar till följd.


Framför allt är Devi den duktiga och litet nördiga flickan, med de två såta väninnorna Fabiola och Eleanor vid sin sida. Kan det äntligen vara dags att förbättra sin status och bli coolare i klasskamraternas ögon? Mycket av Devis planer kretsar kring den snyggaste killen i skolan, Paxton Hall-Yoshida. Men hon vill fortfarande inte ge upp sin status som smartast i klassen - aldrig kan hon låta den ständige rivalen Ben få den platsen!


Tonen i serien är lättsam, med de stora känsloutbrotten som hör till tonårslivet och hur ens egna problem känns som jordens undergång. Men egentligen finns där ett sorgligare stråk: fastän hon inte vill kännas vid det, är Devi fortfarande ledsen över att hennes pappa dog året innan. Och när Devi av egoistiska skäl lämnar Fabioa och Eleanor i sticket för sjuttonde gången får väninnorna nog - och att ha straffat ut sig ur vänskapen, det gör ont.


Nu är Devi klipsk och påhittig och några av hennes försök att lägga an på snygge Paxton slår väl ut - med en hel del krångel. Många av oss kan känna igen hur Devi fantiserar om att det ligger mer bakom när Paxton vill ha med henne i sitt grupparbete, inte bara att hon är smart och kommer att göra hela jobbet. Det är upplagt för mycket hjärtekross och besvikelser. Men tack och lov är Paxton en hygglig kille, liksom de flesta andra i serien, och de flesta problemen kan lösas efter litet krångel och många ursäkter. Bit för bit visar serien att det är bättre att vara ihop med någon som är snäll och omtänksam än någon som bara är snygg och cool.


Never Have I Ever är en rapp komediserie man lätt charmas av, och den gör det bästa av pinsamma situationer när Devis indiska hemliv ställs mot hennes ambitioner i skolan - alltså inte skolresultaten utan den sociala statusen. Tio avsnitt susar förbi som ingenting och vi är många som hoppas på en andra säsong, snart, och varför inte en tredje?!

Inga kommentarer: