lördag 26 oktober 2019

Joseph Cornell's Holiday av Peter Blake på Wetterling Gallery

Den amerikanske surrealisten Joseph Cornell (1903-1972) var en inspirationskälla för konstnären Peter Blake, och redan 2005 skapade Blake utställningen Homage - Joseph Cornell. Nu har han gjort något ännu mer omtänksamt, i serien Joseph Cornell's Holiday, där han tar Cornell på en fiktiv resa till turistorter runt om i Europa. Detta är extra snällt tänkt då Cornell levde ett isolerat liv med sin mor och sin funktionshindrade bror.


I Kensington Garden fladdrar vackrar fjärilar, och vänliga människor från flera olika tidsepoker välkomnar Joseph Cornell och hans gula turistbuss. Det är verkligen brokiga skaror som möter Cornell på hans resa. Vid Stonehenge samlas människor som inte ens verkar intresserade av de stencirkeln: en familj läser glatt tidningen tillsammans; herrar från en svunnen tid tränar boxning både där och på andra platser.


 Joseph Cornell fascinerades av kändisar och här får han möta flera av dem: Lauren Bacall, Marilyn Monroe och Houdini insnärjd i tunga kedjor. Ännu bättre mår han kanske när han i en kongenial miljö får dricka "Tea with some surrealists".Oj oj! I badorten Bexhill dyker det upp spritt språngande nakna kvinnor. För säkerhets skull finns även Sigmund Freud till hands så att man kan prata av sig om det känns förvirrande.

Peter Blake kallas Godfather of British Pop Art, men även om hans konst är tillgänglig och underhållande och bygger på kända bilder ur samtidshistorien är den inte banal. Det ser ut att finnas tankar och interna skämt bakom (de väl balanserade) kompositionerna, och en öppning för åskådarna att associera vidare, och även om jag inte alltid kan plocka upp vad Blake har tänkt är det stimulerande att försöka. På Wetterling Gallery finns också flera verk från Peter Blakes förra intressanta utställning, vilket gör Joseph Cornell's Holiday ännu mer värd ett besök.

Länk till Wetterling Gallerys sida om Peter Blakes utställning


Inga kommentarer: