torsdag 30 maj 2019

The Calculating Stars av Mary Robinette Kowal

I år kan vi fira 50-årsjubiléet av att en människa landade på månen. I Mary Robinette Kowals bok The Calculating Stars, den första i en serie som kommer att leda fram till hennes tidigare långnovell The Lady Astronaut of Mars, har rymdprogrammet startat tidigare. Ett meteoritnedslag av samma magnitud som det som i förlängningen fick dinosaurierna att dö ut har utplånat Washington DC och större delar av USA:s östkust. För att undkomma den annalkande klimatkatastrofen behöver mänskligheten bygga kolonier på de närmaste himlakropparna.

Att rymdprogrammet startas redan på 1950-talet betyder att man har tillgång till piloter med erfarenhet från andra världskriget - inklusive skickliga stridspiloter av kvinnligt kön. Tidsandan gör att männen som bestämmer hellre, med en artig blinkning, inte vill släppa in kvinnorna i astronautprogrammet. Men vår huvudperson, Elma York, vill inte låta sig hindras av fördomar, särskilt inte när man planerar att starta kolonier på månen och Mars. I sitt arbete som computer har hon insyn i programmet, och envist tar sig hon och en grupp andra kvinnor närmare chansen att komma till astronautträning. Det finns många män i beslutande positioner som inte vill se dem där, inklusive en med personligt agg mot Elma, men också andra som ser kvinnornas kompetens och duglighet.

De första kapitlen av boken avskräckte mig med sin småputtriga ton och det återkommande nojsandet mellan Elma och hennes make Nathaniel. Den tog upp svåra problem som sexuella trakasserier i en miljö där du är beroende av din chefs godkännande, och det faktum att svarta människor förbises i viktiga situationer, men den gjorde det med så lätt ton att det irriterade mig. Efter hand, när handlingen fokuserade på de viktiga beräkningarna, de tunga testerna för de blivande astronauterna och inte minst uppskjutningarna av rymdraketerna, blev boken riktigt spännande. Som ett extra plus nämner Robinette Kowal på de sista sidorna hur mycket av berättelsen som är grundat i verkliga händelser. De kommande delarna i serien Lady Astronaut kan nog bli riktigt intressanta.

Inga kommentarer: