onsdag 30 juli 2014

Verdis Falstaff på Läckö Slott

Min favorit bland operakompositörer, Giuseppe Verdi, skrev så många dramatiska operor - Maskeradbalen, Rigoletto, Aida, Il Trovatore, La Traviata - men, förutom ett icke uppskattat ungdomsverk, endast en komisk opera, Falstaff. Shakespeares De muntra fruarna i Windsor ligger till grund för berättelsen om rumlaren Falstaff, som tänker fylla på sin ursupna börs genom att förföra två damer i staden. På Läckö Slotts opera kommer Falstaff och hans entourage från en cirkus, vilket ger plats för clownsminkningar, skäggiga damer och färggranna kostymer.


Snabba ommöbleringar ger snabba scenväxlingar när handlingen rör sig hem till den ena damen, Alice Ford. Hon och den andra uppvaktade damen har ju sett igenom Falstaffs försök, och tillsammans med sina väninnor spelar de honom en rad roliga spratt för att straffa honom. Över Läckö Slotts öppna scen på borggården hinner himlen mörkna på riktigt medan handlingen rör sig mot natt. Till stojet kring Falstaff har man även hämtat tillbaka älvorna från förra årets omtyckta uppsättning av En midsommarnattsdröm.


Alla sångare i ensemblen är utomordentliga, förutom att sopranerna tyvärr inte hörs lika väl, med undantag av den ljuvligt kvittrande Nannetta (Vivianne Holmberg). Lars Arvidssons röst är så skön att man njuter även när han som Falstaff räknar upp siffrorna i klockslagen vid midnatt. Den svenska texten går att höra nästan hela tiden, och med hjälp av introduktionen innan vet man handlingen och kan följa med hela tiden.

Även årets opera på Läckö Slott är iscensatt och framförd gediget, originellt och mycket väl. Det är ett stort nöje att få se högklassig opera på den vackra, fullsatta borggården en fin sommarkväll.

Länk till Läckö Slotts sida om operan


4 kommentarer:

Einar J sa...

Å, den föreställningen ville jag gärna se och höra! Liksom även den Otello som ges i Kopparberg, Operan på skäret. Tyvärr kan nog inte någondera bli av för min del.

Jenny B sa...

De här operorna ute i landet är ju en glädje för dem/oss som är i närheten, men svårare att nå när de ligger på platser en bit ifrån ens trakter.

Anonym sa...

Oma och jag var också där i onsdags. Du kanske såg oss. Vi tyckte också att operan var rolig, bra spelad och hade härlig musik som man kände igen fast den inte hade några kända melodier.

Jenny B sa...

Tack för kommentaren! Det var i tisdags som vi var där. Visst är musiken fin!