söndag 20 juli 2014

Escher-muséet i Haag

Invid en vacker park i Haag ligger vinterpalatset som tillhörde drottningmodern Emma av Nederländerna. Möblemanget är borta, men salarna är ännu vackert tapetserade och smyckade, och det är underbart att tänka sig att få bo där och vandra från rum till rum eller ut i trädgården. Utanför huset finns en utomhusmarknad för lästa böcker och grammofonskivor, och i en annan vinkel löper en gångväg med skulpturer i stort format.


Inuti huset finns verk av M.C. Escher, mannen som med sin konst skapat nya världar där andra naturlagar råder. Vi får veta att han i yngre dagar reste till Italien och Alhambra och lät sig inspireras av vad han såg. I tidiga verk från den italienska landsbygden ser man hur han stiliserat husen som myllrar utför bergssluttningar så att hustaken bildar ett mönster, likt fjäll nedför bergryggen. Escher intresserade sig för speglar: för sin egen reflektion i spegelkulor, för hur en spegel på ett nattduksbord till exempel kan låta gatan utanför dyka upp mitt bland rakningsattiraljer.


En fruktbar väg var att skapa mönster av upprepning, där de raka strecken i detaljerna mjukades upp och förändrades till något nytt. Det var också intressant att låta en cirkel av mönster minska i storlek inåt cirkelns mitt, men då svårt att teckna de allra minsta detaljerna i cirkelns mitt. När Escher upptäckte att man kunde vända processen och låta det största mönstret börja i mitten, kunde han låta det krympa utåt istället och så få till ett mönster som ser ut att kunna fortsätta i oändlighet.Det är en skön upplevelse att gå runt och se Eschers olika Möbiusband, omöjliga kvadrater och liknande motiv. Ibland placerar han en geometrisk figur och krälande reptiler i ett månlandskap så att atmosfären i verket fylls av ännu mer spänning.


På andra våningen finns verk av konstnärer i samma anda som Escher, samt en rolig liten avdelning där man kan placera sig själv i "tavlor" med udda proportioner. En del av de här interaktiva delarna skulle kunna vara bättre, men på det hela taget är det bra, och bidrar till den stora behållningen av att få se så många av Eschers verk att man blir litet snurrig.

Länk till Escher in het PaleisInga kommentarer: