fredag 25 maj 2012

Stockholms Akademiska Orkester spelar musik av Paolo Carlomè

I Italien är Paolo Carlomè ofta anlitad för att komponera musik till filmer, kulturprogram och dokumentärer. Specialinbjuden till Sverige, tillsammans med pianisten Giacomo Rocchetti och Stockholms Akademiska Orkester, får vi höra hans musik under titeln Landscapes - Själens musik, minnen och känslor.


Inledningsvis hörs vackra ljudmattor från stråkarna, underbyggda av den porlande pianostämman som driver musiken framåt. Några stycken illustreras med filmer av harmoniska landskap, och till några andra stycken kommer två dansöser upp på scenen och framför en balanserad koreografi. Vid de tillfällena backar musiken så väl upp det som visas att det smälter samman till en helhetsupplevelse.

Så tar kompositören själv plats vid flygeln och spelar ett livligt stycke tillsammans med orkestern. Även nästa stycke har en distinkt och varierad melodi som Calormè spelar på blockflöjt. Jag börjar tro att han har sparat den bästa musiken till sig själv! Men i nästa stycke får orkestern ensam ta ton och leva ut i mer dramatiska klanger.

Det är lätt att sluta ögonen och föreställa sig en historia till musiken som spelas. Klangerna är drömska och vackra, och lämnar en fin stämning hos oss som hörde konserten.


Inga kommentarer: