lördag 5 november 2011

Superlørdag med KORK

Edvard Munch, Solen (1916), Oslo Universitetsaula

I Oslos universitetsaula bjuder Kringkastingsorkestret, KORK, till Superlørdag. Salen är inte bara vacker, med väggmålningar av Edvard Munch, utan har en fint balanserad akustik där den begåvade orkestern kommer till sin rätt, både enskilda instrument och klangen av helheten.

Först spelades Symfoni Nr 29 i A-dur skriven av en ung Wolfgang Amadeus Mozart. Under dirigenten Arvid Engegård lät orkestern fokuserad men full av liv genom de fyra satserna. Denna koncentration kom också väl till pass under nästa stycke, Konsert för viola av Béla Bartók. Den fantastiska solisten Juliet Jopling och orkestern var väl samspelta med varandra och med musiken. Stycket hade ett mittenparti som lät sagolikt. Det mynnade ut i ett parti med karaktär av marsch, en ton som inte vädjade utan bara förklarade ett stort allvar. Joplings eldiga men precisa spel fick många välförtjänta applåder.

Efter paus började den verkliga sagan: Scheherazade op. 35 av Nikolaj Rimskij-Korsakov. Vilka äventyr vi fick höra! Stormande hav, kärlekslekar och fest i Bagdad, som orkestern fångade så fint! Den här konserten var verkligen en fin upplevelse i Oslohösten.

5 kommentarer:

Hermia Says sa...

Så fint du får höra så mycket skön musik i Oslo!

Jenny B sa...

Ja, jag har haft en intensiv helg med mycket vacker musik och parfymshopping! :D

Hermia Says sa...

Härligt! Gläds åt att två av mina favoritbloggare är vänner :)

Jenny B sa...

Nu saknas bara att du och jag träffas på teater- och parfymhelg! Hoppas att det kan bli av någon gång. :)

Hermia Says sa...

Ja! Det hoppas jag med :)