onsdag 31 juli 2019

Maline Nordin Ardesjö på Borås Konstmuseum

Borås Konstmuseum har ett antal videokonstverk i sina samlingar, och alla kan ju tyvärr inte ställas ut samtidigt. I sommar får vi högst upp och längst in i salarna se två filmer av Maline Nordin Ardesjö, som även studerat vid Textilhögskolan i Borås. Hon skapar dockor i människostorlek, med utseenden som är underliga men inte nödvändigtvis skrämmande. Filmerna visar poetiska situationer och stämningar snarare än sammanhängande handlingar.


I En sekund i evigheten leker sig ett barn fram över en åker med blommor, och kommer till ett bord i skogen runt vilket det står några av de här dockmänniskorna. Om det finns något på bordet ser vi inte, och det är högt även i förhållande till de stora dockorna. Vi vet att de inte är farliga för flickan går fram och rör vid dem, och verkar mana fram deras historier på så sätt.


En av dockorna har växande blommor i sina gistna byrålådor. Två andra går över en äng med en häst - en stor dockmänniska och ett mindre dockbarn. De är alla dröjande i sina rörelser, och de stela ansiktena ser ändå levande och fundersamma ut.

Jag är ledsen att jag inte hann se filmen En seglats till skogens hamn ordentligt, men hoppas att komma tillbaka för att få se vart den lilla skogsbäcken tar vägen.

Länk till Borås Konstmuseum


Inga kommentarer: